Copiii de mâine vor trăi cu cinci ani mai puţin decât părinţii lor

18

Pe măsură ce economiile se dezvoltă, activităţile noastre zilnice sunt în mod sistematic inovate astfel încât să excludă activitatea fizică. Generaţia actuală de copii va trăi cu cinci ani mai puţin decât părinţii lor, susţine un raport alcătuit prin colaborarea a 70 de organizaţii de experţi internaţionali în domeniul activităţii fizice.

În doar 44 de ani (aproximativ o generaţie și jumătate) activitatea fizică în Statele Unite a scăzut cu 32 la sută, iar specialiștii se așteaptă la o scădere cu 46% până în 2030, a relevat un studiu comandat de producătorul de echipament sportiv Nike. Potrivit aceleiași surse, Marea Britanie a devenit cu 20% mai puţin activă, în aceeași perioadă de timp și se apropie de un declin cu 35%, până în 2030.

De vină pentru această statistică ar fi, în mod nefericit, inovaţia și progresul economic. „În cele mai dezvoltate economii, inactivitatea fizică este atât de adânc înrădăcinată în viaţa de zi cu zi, încât a devenit o normă," susţin autorii raportului Designed to Move, integrat într-o campanie pentru promovarea exerciţiului fizic.

Irosirea potenţialului uman

„În multe ţări, activitatea fizică dispare din viaţa de zi cu zi," susţine raportul, care punctează că „vehiculele, mașinile și tehnologia pe care le avem la dispoziţie pot să ducă azi la bun sfârșit activităţile care altădată cereau efort fizic." Costurile și consecinţele acestei schimbări sunt transmise generaţiilor, afectându-le sănătatea fizică, emoţională și irosindu-le potenţialul.

Cercetătorii au elaborat un sistem de măsurare a energiei investite pentru a realiza o acţiune, pentru a putea vorbi despre acest fenomen în termeni cuantificabili. Unitatea de măsură a acestui sistem a fost numită MET – echivalentul metabolic al unei sarcini.

Potrivit raportului, în 2020 americanul de rând va consuma circa 190 de MET ore pe săptămână, în timpul în care este treaz. Aceeași previziune a fost făcută și pentru Marea Britanie, până în 1990. Contextul acestor cifre este că un individ care doarme 24 de ore pe zi, ar consuma 151 de MET ore pe săptămână. În schimb, un adult cu un serviciu care implică muncă de birou, dar și o activitate fizică intensă, timp de 30-60 de minute pe zi, va consuma între 240 și 265 de MET ore pe săptămână.

Cauze economice, efecte economice

Astfel de efecte se fac resimţite mai ales în ţările ale căror economii se dezvoltă cu rapiditate. Cei 1,3 miliarde de locuitori ale Chinei devin mai inactivi într-un ritm mai rapid decât în oricare altă populaţie de pe Glob. În doar 18 ani, estimează specialiștii, activitatea fizică în China va fi scăzut cu 45 de procente. În Brazilia, nivelul activităţii fizice a scăzut cu 6% în numai 5 ani, iar estimările pentru 2030 prevăd o scădere cu peste 34%. Același procent va fi atins de Marea Britanie într-un ritm de două ori mai lent decât acela al Braziliei.

Autorii raportului atrag atenţia că, acest fenomen va avea efecte nefaste pentru bunăstarea noastră fizică, emoţională și chiar economică, aceste consecinţe condiţionându-se reciproc.

„Inactivitatea fizică este acum o epidemie și trebuie să luăm acţiuni urgent pentru a rupe cercul mortal. Din fericire, soluţia e la îndemână," spun autorii. „Dacă mesajul nostru ajunge la copii cât sunt încă tineri, înainte de 10 ani, pot învăţa să iubească mișcarea și sportul toată viaţa lor. Vor culege roadele și le vor transmite generaţiei următoare." Dacă oamenii vor menţine însă ritmul actual, reducând activitatea fizică, în timp ce sporesc aportul de calorii sau se hrănesc haotic, speranţa de viaţă va scădea dramatic. Potrivit unui studiu citat în raportul Designed to Move, în Statele Unite s-ar putea vorbi de o scădere cu 5 ani a speranţei de viaţă, doar în decursul unei singure generaţii.

Raportul contrapune acestui scenariu sumbru și o listă comprehensivă de beneficii care rezultă în urma adoptării unui stil de viaţă activ. Citește aici despre efectele pozitive ale sportului asupra capitalului intelectual, financiar, fizic, social, individual și emoţional.