Nobelul pentru literatură, lovitura dată libertăţii

106

Un scriitor chinez, al cărui pseudonim înseamnă „taci", a fost alegerea Comitetului pentru decernarea premiilor Nobel pentru literatură din acest an. Însă premiul a stârnit controverse în rândul activiştilor pentru libertate, din cauza alegerii neobişnuite.

Atunci când, în urmă cu doi ani, dizidentul chinez Liu Xiaobo a câştigat premiul Nobel pentru Pace, guvernul chinez a reacţionat violent, cenzurând site-urile care făcuseră anunţul şi refuzând să recunoască premiul. În plus, oficialii au refuzat vizele norvegienilor care doreau să intre în China şi au întârziat aşa de mult importurile de peşte din Norvegia încât toată marfa s-a stricat în vamă.

Toate acestea par a fi uitate astăzi, când cel mai nou laureat al premiului Nobel pentru literatură este chinezul Mo Yan, pe numele său adevărat Guan Moye, primul laureat chinez la această categorie. Premiul a mai fost câştigat de un laureat de origine chineză Gao Xingjian, în 2000, dar acesta avea şi cetăţenie franceză la data primirii premiului. Opera lui Gao, premiată pentru criticile aduse regimului comunist din China, a fost negată şi cenzurată în ţara de origine.

Cine este Mo Yan

Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori chinezi ai momentului, dar şi unul dintre cei mai pirataţi scriitori chinezi datorită numărului mare de fani, potrivit publicaţiei Time. Argumentaţia comisiei Nobel a fost că Mo Yan merită Nobelul pentru modul „de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul". În China însă, Mo este văzut ca un apărător al regimului comunist – singurul de până acum care a fost lăudat vădit de autorităţile chineze, pentru Nobel.

De aceea, câştigarea acestui premiu ridică o serie de întrebări. Pe de o parte, Mo a câştigat într-o luptă împotriva unor scriitori de top precum japonezul Haruki Murakami sau britanicul Salman Rushdie. Totodată, ultimele patru premii Nobel pentru literatură au fost adjudecate de scriitori europeni. Pe de altă parte, chinezii premiaţi până acum au fost dizidenţi care au scris virulent împotriva regimului comunist. În schimb Mo n-a deschis niciodată gura în apărarea colegilor săi persecutaţi, ca în cazul altor laureaţi din anii trecuţi.

Motivul adevărat a rămas încă necunoscut, dar multe voci occidentale pun alegerea pe seama obedienţei faţă de un regim care are din ce în ce mai multă putere politică şi economică.

Nobelul pentru literatură, în cifre

Mo Yan este cel de-al 109-lea laureat al premiului Nobel pentru literatură. În total, din 1901, au fost acordate premii Nobel pentru literatură în 105 ani. Premiul nu a fost acordat în anii 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 şi 1943, deoarece, potrivit statutului Fundaţiei Nobel, operele luate în considerare nu au atins standardele cerute.

În istoria Nobel, există două persoane care au refuzat premiul. În anul 1958, premiul a fost refuzat de Boris Pasternak, ca urmare a presiunii exercitate de autorităţile sovietice. Jean Paul Sartre a refuzat premiul Nobel pentru literatură în 1964, ca urmare a convingerii personale de a refuza onorurile publice.

Deşi premiul Nobel pentru literatură este acordat pentru întreaga operă, au existat şi autori premiaţi în special pentru o anumită operă. Astfel, Ernest Hemingway a primit, în 1954, premiul Nobel pentru „măiestria artei naraţiunii, mai nou arătată în «Bătrânul şi marea» şi pentru influenţa pe care a exercitat-o în literatura contemporană".

Media de vârstă a laureaţilor premiului Nobel pentru literatură, între 1901 şi 2011, este de 64 de ani. Cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru literatură este Rudyard Kipling, care avea 42 de ani la data decernării distincţiei (1907). La polul opus, cel mai în vârstă deţinător al premiului Nobel pentru literatură este Doris Lessing, care avea 88 de ani la data premierii, în 2007.