Ahile, pisica „paranormală” de la Cupa Mondială 2018

371

Dacă cineva credea că gândirea magică și superstiţia au fost demult îngropate în istoria Europei, nu are decât să se uite la pisica „paranormală” Ahile în jurul căreia rușii au organizat un eveniment public de „ghicire” a câștigătorului Cupei Mondiale la fotbal.

Ahile este o pisică albă și surdă din echipa felină de deratizare a Muzeului Ermitaj, din Sankt Petersburg. Și, de anul trecut, de când ar fi prezis câștigătorii Cupei Confederaţiilor FIFA, este vedetă internaţională.

Cu trei luni înainte de debutul Campionatului Mondial, Ahile a fost desemnat „prezicătorul oficial” al turneului final. „Va fi prezentat într-o conferinţă de presă și va avea acreditare specială”, anunţa atunci Mary Khaltunen, ofiţer de presă la Ermitaj. Potrivit lui Khalturen, felina a fost aleasă pentru că și-a demonstrat „abilitatea de a face alegeri, analize, cât și un comportament ieșit din comun.”

Așa că ieri, în faţa camerelor de filmat și luminat de sute de bliţuri, Ahile a fost pus să aleagă câștigătorul Cupei Mondiale 2018, care începe astăzi în Rusia cu un meci între Rusia și Arabia Saudită. (România nu s-a calificat la Cupa Mondială de anul acesta.) În faţa pisicii au fost așezate două farfurii cu mâncare, una reprezentând Rusia, cealaltă, pe Arabia Saudită. După un moment de ezitare, pisica a ales să mănânce din farfuria cu steagul rusesc, a relatat Associated Press.

Motanul Ahile nu este singurul animal aclamat ca prezicător al rezultatelor la Cupa Mondială. Chiar mai cunoscut decât Ahile a fost Paul, caracatiţa care ar fi prezis că Spania va câștiga Cupa Mondială din Africa de Sud, în 2010. De fapt, caracatiţia ar fi „profetizat” care vor fi câștigătorii a nu mai puţin de opt meciuri și „a entuziasmat oamenii pe întreg continentul”, așa cum spunea Stefan Porwoll, managerul centrului acvatic din Oberhausen care îl găzduia pe Paul. În același an, cefalopodul a decedat. Însă în urma lui au rămas un documentar video și o mulţime de produse – cărţi și jucării – înfăţișând faimoasa caracatiţă. La centrul din Oberhausen a fost chiar ridicat un monument în memoria lui.

Tradiţia ghicirii la evenimente importante merge înapoi, pe firul timpului, până în Antichitatea clasică. Pe atunci, sursa prezicerii se numea „oracol”, de la latinescul orare – a vorbi.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.