Simona Halep desenată de Charlie Hebdo: „Fier vechi! Fier vechi!”

728

Revista franceză de satiră Charlie Hebdo a publicat o caricatură care o înfăţișează pe Simona Halep, cu trofeul de la Roland Garros ridicat deasupra capului, strigând „Fier vechi! Fier vechi!”. Descrierea desenului dublează mesajul: „o româncă a câștigat Roland Garrosul”.

Imaginea a stârnit un val de nemulţumire printre românii care au văzut caricatura într-o postare pe Facebook a scriitorului Dan Alexe. Printre imprecaţii și referiri ironice la o posibilă scădere a tirajului revistei de satiră, sunt și multe mesaje de dezamăgire cu privire la proliferarea vechiului clișeu rasist care suprapune imaginea săracului vânzător de fier vechi asupra tuturor românilor. Unii dintre utilizatori s-au plâns însă că rasismul nu este suficient de nuanţat. „Pentru ei, toţi românii sunt ţigani fără pic de materie cenușie!!!”, scria un comentator revoltat.

Presa autohtonă a remarcat desenul, unii calificându-l drept „o glumă grosolană”, alţii drept „derapaj rasist”, alţii, mai reţinuţi, s-au oprit la a nota strict „ironia”.

Au existat și voci care au susţinut că, de fapt, caricatura ar fi o satiră la adresa rasismului societăţii franceze, o ironie care nu îi vizează pe români, ci critică modul în care francezii îi percep pe aceștia.

„Se numește umor. Ceva ce românilor le cam lipsește”, a fost mesajul unora dintre internauţi care au considerat că gluma celor de la Charlie Hebdo merită apreciată și tratată drept ceea ce este: „E satiră. Nu vă mai panicaţi așa.”

Alţii au întors satira spunând că „Turnul Eiffel e și el tot un fier vechi românesc”, referindu-se la extrem de populara legendă urbană potrivit căreia turnul emblematic ar fi fost construit cu oţel de la Reșiţa.

Desenul a avut și un efect moralizator asupra unora: „E amuzant cum voi sunteţi gata să spuneţi orice despre comunitatea rroma în general, dar cu toate astea nu vă place când francezii fac exact același lucru românilor. Curată ipocrizie”, comenta o utilizatoare. Alţii și-au amintit de incidentul petrecut în anul 2015 când, la redacţia săptămânalului de satiră a avut loc un atac terorist, ca răspuns la mai multe caricaturi înfăţișându-l pe profetul Mahomed. Atunci 12 persoane și-au pierdut viaţa. Între aceștia se afla și directorul publicaţiei și câţiva caricaturiști foarte cunoscuţi.

Circa 20.000 de români au mers luni pe Arena Naţională din Capitală pentru a-și arăta aprecierea faţă de jucătoarea româncă de tenis. Simona Halep, locul 1 WTA, a câștigat Roland Garros 2018, după o victorie în faţa americancei Sloane Stephens,  scor 3-6, 6-4, 6-1.