Studiu: celulele stem de la străini, la fel de bune ca cele proprii

78

Cercetătorii au anunţat o descoperire foarte importantă în folosirea celulor stem pentru a repara inimile afectate de către atacuri de cord. Un studiu recent a demonstrat că celulele stem donate de persoane străine sunt la fel de sigure şi eficiente precum celulele stem ale pacienţilor, în refacerea ţesutului inimii.

Rezultatele studiului au fost discutate în cadrul conferinţei Asociaţiei Americane Cardiovasculare, în California, şi au fost publicate în revista de profil Journal of the American Medical Association.

Pacienţii implicaţi în studiu, în număr de 30, suferiseră atacuri de cord cu câţiva ani în urmă, şi toţi dezvoltaseră boli cardiovasculare, din cauza acestor episoade care au afectat ţesutul şi i-a diminuat capacitatea de a pompa sânge eficient.

Celule stem au fost recoltate din măduva osoasă şi amplificate pentru o lună într-un laborator la spitalului universitar John Hopkins, după care au fost trimise la Miami pentru a fi folosite ca tratament. Pacienţii nu au suferit intervenţii chirurgicale, celulele stem fiind împinse spre inimă printr-un tub introdus într-o arteră din zona inghinală. Jumătate dinter pacienţi au primit propriile celule stem, cealaltă jumătate au primit celule stem recoltate de la străini.

După un an de zile, ţesutul cicatrizat al inimii se redusese cu o treime, iar ambele grupe de pacienţi puteau depune mai mult efort şi aveau o calitate a vieţii mai bună, scrie AP.