Studiu: orele suplimentare ne îmbolnăvesc de inimă

349

Angajaţii care muncesc regulat cu două-trei ore mai mult decât norma de 8 ore, prezintă un risc cu 60% mai crescut de a se îmbolnăvi de inimă, decât colegii lor care pleacă la timp de la serviciu, arată un raport citat de Reuters. Suprasolicitarea și mai ales stresul la locul de muncă este al doilea factor de risc pentru bolile de inimă, după fumat.

Studiul, care a durat 11 ani și a fost efectuat pe 6.000 de subiecţi din Marea Britanie, a relevat că cei care lucrează zilnic timp de 10 sau 11 ore își cresc cu aproape două treimi riscul de a dezvolta o boală cardiacă. Între participanţii la studiu s-au înregistrat 369 de cazuri de probleme cardiace. Unii subiecţi au decedat din pricina bolilor de inimă, alţii au suferit un atac de cord sau au dezvoltat angină pectorală.

Suprasolicitarea și mai ales stresul la locul de muncă este al doilea factor de risc pentru bolile de inimă, după fumat. Concluzia experţilor evidenţiază importanţa unui echilibru între muncă și recreere.

„Se pare că există un prag, astfel că a lucra o oră mai mult decât de obicei nu îţi face rău,” a declarat Marianna Virtanen, epidemiolog la Institutul Finlandez pentru Sănătate Ocupaţională și la University College din Londra. Depășirea acestui prag este asociată cu un stil de viaţă precar, o dietă deficitară sau cu un consum ridicat de alcool. Și mai important, timpul suplimentar este adesea corelat cu stresul la locul de muncă, boală ce poate deteriora procesele metabolice și poate genera „prezenteismul de boală” (angajaţii lucrează chiar și atunci când sunt bolnavi).

„Dacă legătura între munca în exces și bolile de inimă este reală, aceasta ar putea avea o importanţă mult mai mare decât este cea recunoscută în prezent la scară largă. Stresul indus de muncă ar putea contribui substanţial la creșterea incidenţei bolilor cardiovasculare,” a declarat și Gordon McInnes, profesor de farmacologie clinică la Western Infirmary, în cadrul Universităţii Glasgow.