Studiu: organismele modificate genetic cauzează tumori

111

Cercetătorii francezi au emis o avertizare privitoare la consumul organismelor modificate genetic (OMG), după ce un studiu efectuat recent a relevat că şobolanii hrăniţi cu porumb modificat genetic, produs de firma americană Monsanto, au dezvoltat tumori şi complicaţii ale rinichilor şi ficatului.

Şobolanii au dezvoltat tumori uriaşe ca urmare a mutaţiilor genetice cauzate de ierbicidele stropite pe culturile de porumb.

Studiul a fost criticat de unii cercetători, pentru metodele de studiu şi folosirea unui anumit tip de şobolan (rasa Sprague-Dawley albinos) care are o sensibilitate crescută şi care dezvoltă cancere mai rapid, informează jurnaliştii de la Russia Today.

Însă, în ciuda scepticismului, studiul a reaprins discuţia despre organismele modificate genetic şi despre practicile tehnologice ale gigantului american Monsanto.

Concluziile i-au determinat pe cercetătorii francezi să sugereze Parlamentului European testarea oricăror OMG-uri pe o perioadă de doi ani, înainte de acceptarea acestora pe piaţă. Jove Bove, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură în Parlamentul European a cerut suspendarea imediată a cultivării OMG-urilor, dar şi a importului acestora.

Opinia este în consens cu măsura luată vinerea trecută de guvernul francez de a menţine interdicţia asupra OMG-urilor.  

Compania americană Monsanto nu a oferit niciun răspuns vizavi de studiul cercetătorilor francezi, deşi în trecut a afirmat de mai multe ori că produsele sale sunt sigure.