SUA: Amiba „mâncătoare de creier" face 2 victime într-o singură lună

276

Un băieţel din Florida (SUA) a fost infectat cu Naegleria fowleri, o amibă ce se hrănește cu ţesutul din creier, la mai puţin de o lună de când o fetiţă din Arkansas a ajuns în spital, luptându-se să trăiască.

Băieţelul de 12 ani se jucase cu prietenii într-o baltă improvizată lângă casa sa. A doua zi a dormit toată ziua, un lucru neobișnuit pentru el, motiv pentru care părinţii l-au dus la spital, unde a fost operat pe creier, iar acum se află la Terapie Intensivă, în cadrul Spitalului de Copii din Miami.

Fetiţa din Arkansas, care a fost infectată cu același parazit, a primit un medicament experimental din partea Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, și se reface în continuare în spital. Fetiţa este extrem de slăbită și încă nu poate să vorbească, dar doctorii spun că totuși a făcut progrese și acum își poate scrie singură numele.

Doctorii încă nu știu aproape nimic despre tratarea acestei boli. Infecţiile sunt foarte rare, doar 128 de cazuri cunoscute în ultimii 50 de ani, dintre care doar două persoane au supravieţuit, conform CNN. Parazitul se găsește în apa dulce și caldă. CDC avertizase încă din 2007 că „ în anii care urmează, cum temperatura globală este în creștere, ne așteptăm să vedem mai multe cazuri". Parazitul intră în corp prin nas și începe să atace creierul, unde se hrănește până când gazda moare. CDC spune că nu este niciun pericol dacă se consumă apă contaminată.

În urma acestor cazuri, CDC a făcut publice câteva sfaturi pentru a scădea riscul infecţiei:- Evitaţi să înotaţi în apă dulce, unde temperatura este ridicată, iar nivelul apei este scăzut.- Când înotaţi folosiţi clipsuri pentru nas.- Evitaţi să perturbaţi sedimentul în zonele cu apă mică și caldă.- Dacă aveţi obiceiul de a vă curăţa sinusurile, folosiţi întotdeauna apă care a fost sterilizată sau distilată.