Ce spune ştiinţa despre stângaci?

8543

În prezent, 10% din populaţie este stângace, proporţie care spre uimirea tuturor, s-a menţinut de-a lungul timpului. Există diferite teorii în ceea ce priveşte oamenii stângaci. Una dintre acestea ar fi că încă din uter se stabileşte care mână este cea dominantă, cea pe care bebeluşul o duce la gură. Altă teorie susţine că pe măsură ce nivelul de testosteron din uter crește, cu atât cresc şansele ca bebeluşul să fie stângaci.

Oricare ar fi explicaţia, cert este că persoanele stângace sunt diferite în ceea ce priveşte gândirea, comportamentul şi felul de a interacţiona cu cei din jur. Unele studii au constatat că persoanele stângace tind să fie mai predispuse la emoţii negative, depresie şi mânie, deoarece se pare că acestora li se activează mai mult emisfera cerebrală dreaptă. De asemenea, s-a mai observat faptul că în cazul persoanelor stângace există mai multă simetrie între emisfera stângă şi cea dreaptă, în comparaţie cu celelalte persoane, ceea ce poate avea un anume impact asupra abilităţilor lingvistice şi motorii.

În cazul persoanelor dreptace, capacităţile lingvistice se concentrează mai mult în emisfera stângă, ceea ce înseamnă că procesarea limbajului are loc în partea stângă a creierului, potrivit Dr. Daniel Geschwind, profesor de neurologie, psihiatrie şi genetică la University of California, Los Angeles. În cazul persoanelor stângace, capacităţile lingvistice se concentrează mai mult în emisfera dreaptă, iar în cazul multora, această distribuţie este egală în ambele emisfere. Acesta este motivul pentru care, spre exemplu, după un atac cerebral, persoanele stângace îşi recuperează abilităţile lingvistice mai repede decât cele dreptace.

Însă există şi dezavantage pentru stângaci, potrivit Dr. Geschwind. Din cauza faptului că abilităţile lingvistice nu se concentrează mai mult într-o emisferă, ci sunt aproape în mod egal distribuite în ambele, persoanele stângace sunt mai predispuse la autism, ADHD (deficit de atenţie) sau dislexie.

Niciun articol afișat