Galerie FOTO din Polonia ocupată de naziști

557

Revista Time prezintă o galerie foto inedită, cu poze color care documentează viaţa din Varșovia și din Kutno, un oraș la câţiva zeci de kilometri de capitală, între 1939 și 1940.

Între 1930 și 1940, fotograful german Hugo Jaeger s-a bucurat de acces la elita de top a politicii naziste, urmându-l pe Adolf Hitler în călătoriile sale, imortalizându-l la mitinguri, la petreceri intime și chiar în momentele private. Fotografiile sale l-au impresionat atât de mult pe Hitler, încât acesta a declarat că „Viitorul aparţine fotografiilor color". Jaeger a mai documentat în călătoriile sale alături de Hitler și izbânziile mașinăriei naziste, inclusiv invazia Poloniei din 1939.

În această galerie foto, mulţi dintre subiecţii fotografiaţi apar cu zâmbetul pe buze, neștiind ce le rezervă viitorul. Time scrie că în iunie 1940, aproape toţi din cei 8.000 de evrei din Kutno au fost duși în ghetou, o fostă fabrică de zahăr. Sute dintre ei au murit de foame și de tifos. În 1942, naziștii au pus în aplicare Operaţiunea Reinhardt, adică distrugerea planificată a tuturor evreilor polonezi. În acel an, ghetoul din Kutno a fost și el „lichidat". Evreii care nu au reușit să scape au fost duși în lagărul de la Chelmno, lângă orașul Lodz. Acolo au fost puși în camere de gazare mobile și omorâţi. Au fost primele masacre în masă din timpul Holocaustului. Operaţiunea Reinhardt a sigilat și soarta evreilor in Varșovia. Lichidarea ghetoului masiv din Varșovia a început în iulie 1942 și a durat trei luni. Transportaţi cu trenul, 300.000 de evrei și-au găsit moartea în lagărul de la Treblinka.