Activitatea fizică intensă ar putea fi benefică pentru sănătatea cardiacilor

356

Exerciţiile fizice relativ intense ar putea fi benefice pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă, în ciuda faptului că unii medici le recomandă acestora să nu se forţeze prea mult din punct de vedere fizic, susţin cercetătorii australieni, citaţi de Reuters.

Experţii de la University of New England din Armidale, au analizat 74 de studii efectuate anterior, la care au participat peste 3.000 de persoane care urmau un program de exerciţii fizice și peste 2.600 de indivizi care nu practicau sport. Participanţii care făceau exerciţii fizice erau împărţiţi în patru categorii: cei care se antrenau cu o intensitate mare, cei care aveau un antrenament viguros, cei care urmau un program cu intensitate moderată și cei care lucrau cu o intensitate slabă. Programul de exerciţii a durat între patru și 52 de săptămâni. Totodată, gradul de intensitate al activităţii fizice a depins de capacitatea participanţilor, lucru care înseamnă că un antrenament foarte viguros pentru un pacient cardiac poate fi precum o plimbare la pas vioi pentru o persoană sănătoasă.

Pentru a observa efectele exerciţiilor fizice asupra funcţiilor inimii participanţilor, cercetătorii au măsurat nivelul de consum al oxigenului (dacă organismul folosește oxigenul eficient în timpul antrenamentului, nivelul consumului crește).

În urma experimentului, exerciţii fizice relativ intense au ajutat la îmbunătăţirea funcţiilor inimii în cazul cu circa 23 de procente, lucru tradus printr-o creștere a consumului de oxigen. În schimb, activitatea fizică slabă a contribuit cu doar 7% în sporirea consumului.

Cu toate acestea, coordonatorul studiului, Neil Smart, este de părere că „mai este nevoie de dovezi înainte de a-i determina pe oameni să facă mai mult sport". El atrage atenţia asupra faptului că numai o parte a întregului program de exerciţii fizice ar trebui executat la intensitate mare.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate JACC: Heart Failure.