Succes de 100% al unui vaccin împotriva cancerului de piele

368

Cercetătorii au testat pe șoareci un nou vaccin experimental împotriva cancerului de piele, iar rezultatele au arătat o rată de succes de 100%.

Acest vaccin crește abilitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva celulelor canceroase, iar, dacă este însoţit de terapiile clasice, acesta ar avea rezultate pozitive chiar și împotriva tumorilor agresive.

Cercetătorii au raportat efectele imunologice ale adjuvantului sintetic Diprovocim, care contribuie la activarea receptorilor imunitari înnăscuţi TLR1 / TLR2. Diprovocimul a fost testat pe șoareci afectaţi de o formă agresivă de melanom, care primiseră deja un tip de imunoterapie cunoscut sub numele de anti-PD-L1. Efectul a fost comparat cu cel asupra unei grupe de șoareci care, după terapia cu anti-PD-L1, au fost imunizaţi cu o formulă fără Diprovocim și cu o altă grupă de șoareci care, după terapia cu anti-PD-L1, au fost imunizaţi cu o formulă în care Diprovocimul a fost înlocuit de un alt adjuvant, numit alum. Diprovocimul a fost administrat intramuscular, în două doze, la distanţă de șapte zile.

Imunizarea cu Diprovocim a inhibat creșterea melanomului și a mărit speranţa de viaţă. Cercetătorii au observat o rată de supravieţuire de 100% în cazul șoarecilor care au primit vaccinul cu Diprovocim. Totodată, vaccinul experimental mai are un alt efect benefic pentru organism, și anume protejează împotriva recurenţei tumorale. „Această terapie adjuvantă a avut un răspuns complet în tratarea melanomului”, a declarat profesorul Dale Boger, coordonatorul cercetării publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

În condiţiile în care fiecare a șasea persoană la nivel global moare din cauza cancerului, maladia devenind astfel cea de-a doua cauză principală de deces, succesul acestui vaccin ar reprezenta un pas important în eradicarea bolii. Până în prezent au fost identificate 250 de tipuri de cancer, iar oamenii de știinţă au anunţat că au în vedere testarea vaccinului și în relaţie cu alte tratamente împotriva cancerului.

La nivel global, unul din cinci bărbaţi și una din șase femei se îmbolnăvește de cancer pe parcursul vieţii, iar unul din opt bărbaţi și una din 11 femei mor din cauza bolii, se arată în cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Peste 60% din cazurile de cancer se găsesc în Africa, Asia, America Centrală și America de Sud. În România, anual sunt înregistrate peste 80.000 de persoane care suferă de boli oncologice şi aproximativ 50.000 de oameni mor din cauza cancerului.