Probioticele, catalogate drept „inutile”

771

Un grup de cercetători din Israel susţine că alimentele care sunt fortificate cu „bacterii bune”, adică probiotice, sunt ca și inutile. Studiul lor se numără printre cele mai detaliate analize ale interacţiunii probioticelor cu organismul uman.

Echipa de la Institutul de Știinţe Weizman și-a construit propriul cocktail probiotic folosind 11 bacterii bune, inclusiv tulpini de Lactobacillus și Bifidubacteria. Douăzeci și cinci de subiecţi umani sănătoși au primit acest cocktail timp de o lună. Ulterior au fost sedaţi pentru ca medicii să poată preleva mostre din mai multe locuri din stomacul și intestinele lor (atât cel subţire, cât și cel gros), cu scopul de a vedea dacă bacteriile au colonizat cu succes organismul și dacă au influenţat în vreun fel activitatea intestinală.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul Cell și au demonstrat că, în jumătate dintre cazuri, probioticele au ieșit din organism la fel de repede cum au intrat. În celelalte cazuri, ele au mai persistat o vreme în corp, înainte de a fi eliminate de microbii existenţi în organism.

Efectul probioticelor variază de la un individ la altul, a fost concluzia cercetătorilor, care au demonstrat și că este posibil să prevadă ceea ce se va întâmpla cu bacteriile probiotice la fiecare pacient în parte, în funcţie de activitatea genelor din sistemul lor digestiv.

Prin urmare, probioticele nu ar trebui să fie oferite pe scară largă publicului, au spus oamenii de știinţă, ci tratamentul ar trebui personalizat. „E inutil să cumpărăm probiotice de la supermarket, fără să le adaptăm, măcar în parte, la gazda care le ingerează”, a declarat Eran Elinav, specialist în imunologie la Institutul Weizmann, unul dintre autorii cercetării.

Mai mult, după un studiu pe alţi 46 de subiecţi, publicat tot în jurnalul Cell, dr. Elinav a concluzionat că, luate după un tratament cu antibiotice, care distruge și bacteriile bune odată cu cele rele, probioticele pot întârzia refacerea florei intestinale sănătoase. În ciuda „actualei dogme potrivit căreia probioticele sunt inofensive şi sunt benefice pentru toată lumea, aceste rezultate dezvăluie un nou potenţial efect secundar advers al utilizării probioticelor împreună cu antibioticele, care ar putea avea chiar şi consecinţe pe termen lung”, a conchis Elinav.

Niciun articol afișat