Testarea salivei îţi arată dacă te vei îmbolnăvi de cancer

187

Cancerul la sân sau de prostată ar putea fi depistat chiar înainte de a se instala în corp, graţie unui test care studiază materialul genetic si depistează dacă există gene care coduc la dezvoltarea acestei boli, informează The Telegraph.

Peste 1.000 de experţi au contribuit la un studiu din care se arată că aproximativ 80 de gene ar putea salva vieţi omeneşti, dezvăluind încă de la naştere dacă persoana în cauză se va îmbolnăvi de cancer, pe parcursul vieţii.

Astfel de teste vor putea fi făcute chiar în cabinetul medicului de familie. De asemenea, costurile unui astfel de examinări ar fi mult mai mici în comparaţie cu ecografiile sau mamografiile efectuate în prezent. Mai mult, testul va putea depista formele de cancer în stare incipientă, dar şi pacienţii care prezintă un risc minim, tocmai pentru evitarea instalării bolii.

Director executiv la Institutul de Cercetare a Cancerului din UK, dr. Harpal Kumar, crede că această nouă descoperire ar putea conduce chiar la identificarea de noi tratamente de tratare a cancerului.

Conform profesorului Ros Eeles de la acelaşi institut, testul va putea fi folosit la scară largă în aproximativ cinci ani. De asemenea, o versiune a testului, adresat femeilor despre care se cunoaşte că prezintă risc avansat de dezvoltare a cancerului de sân, ar putea fi disponibilă în 18 luni.