Microcipul pentru combaterea obezităţii intră în teste

59

O echipă de cercetători din Marea Britanie a conceput un microcip despre care afirmă că reduce pofta de mâncare, ajutând astfel la combaterea obezităţii, relatează BBC.

Testele pe animale pentru acest implant vor începe în curând, urmând ca în aproximativ trei ani, acestea să fie aplicate şi asupra organismului uman.

Dispozitivul este conceput astfel încât va putea citi şi procesa impulsurile electrice şi chimice ale apetitului la nivelul nervului vag, nerv cranian responsabil, printre altele, şi de reglarea poftei de mâncare, informează aceeaşi sursă. Apoi, acest cip va transmite creierului semnale electrice care vor conduce la micşorarea apetitului.

Profesorul Chris Toumazou de la Colegiul Imperial din Londra şi unul dintre conducătorii echipei de cercetare a acestui proiect a afirmat pentru BBC că dispozitivul funcţionează pe principiul controlării apetitului, nu a înşăturării acestuia, astfel încât el ar putea transmite creierului mesajul de a mânca mai încet.

De asemenea,în fruntea echipei de cercetare se află şi profesorul Stephen Bloom din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ, care consideră acest dispozitiv ca fiind o alternativă la metoda chirurgicală. El afirmă că cipul va fi conceput astfel încât să nu provoace reacţii adverse, ci doar să se concentreze asupra reducerii poftei de mâncare într-un mod natural, citează aceeaşi sursă.

Acesta nu este unicul dispozitiv pentru combaterea obezităţii care acţionează asupra nervului vag. Conform BBC, companiile americane EnteroMedics şi IntraPace au dezvoltat device-uri diferite care acţionează asupra nervului vag pentru a reduce pofta de mâncare.