Dublu transplant de braţe pentru un soldat american

159

O echipă de 13 medici a reuşit un dublu transplant de braţe, au anunţat luni reprezentanţii spitalului John Hopkins din Baltimore unde a avut loc, luna trecută, această intervenţie chirurgicală rară. Beneficiarul este un soldat american care şi-a pierdut toate cele patru membre într-o explozie în Irak, în anul 2009.

Vehiculul în care se afla militarul Brendan Marrocco a fost complet distrus de o bombă plasată pe marginea drumului. În mod normal, o asemenea explozie este fatală, dar Marrocco a supravieţuit. Preţul pe care l-a plătit a fost amputarea tuturor celor patru membre.

Însă în luna decembrie, militarul a devenit a şaptea persoană din Statele Unite care a beneficiat de un transplant dublu de braţe, care a fost un succes. Braţele au provenit de la o persoană decedată, iar medicii au fost nevoiţi să ataşeze oase, vase sangvine, muşchi, tendoane, nervi şi piele. În plus, transplantul a fost însoţit de un tratament inovator creat cu scopul de a evita respingerea de către organism a membrelor transplantate.

Deşi operaţia nu reprezintă o premieră, aceasta este prima dată când s-a realizat, cu succes, un transplant foarte aproape de umăr, a declarat Dr. Andrew Lee de la Spitalul Universitar Johns Hopkins, din Baltimore, pentru France Presse.