O nouă speranţă pentru femeile infertile: transplantul de uter

1174

Medicii suedezi au realizat cu succes un pas important într-un studiu de pionierat, care ar putea să le permită femeilor care s-au născut fără uter sau al căror uter le-a fost extirpat în urma cancerului de col uterin să devină mame: este vorba despre primele nouă transplanturi de uter de la donatori vii.

Transplanturile au început în septembrie 2012, iar între donatori s-au aflat mamele sau alte rude de sânge ale femeilor. Cele mai multe dintre paciente au început să aibă ciclu menstrual la doar şase săptămâni după operaţie, acesta fiind un semn că uterele sunt sănătoase şi funcţionale.

Dintre celelalte paciente, o femeie a suferit o infecţie a uterului şi altele au avut episoade în care organismul lor a respins transplantul, dar niciuna dintre ele nu a avut nevoie de terapie intensivă îndelungată după efectuarea operaţiei şi au putut fi externate la câteva zile, informează BBC.

Până acum medicii nu au realizat şi legăturile dintre uter şi tuburile falopiene (trompele uterine), fără de care ovulul nu poate fi fertilizat si nu poate ajunge la uter pentru implantare. În consecinţă, femeile nu pot rămâne încă însărcinate pe cale naturală, dar pot apela la alte mijloace de fertilizare şi ar putea ţine sarcina până la termen.

Medicii suedezi sunt cei care au progresat cel mai mult în acest demers, iar în luna februarie, Mats Brannstrom, şeful Departamentului de Obstetrică şi Ginecologie de la Universitatea din Gotenburg şi medicul care a coordonat operaţiile de transplant, va conduce prima conferinţă despre cum se realizează transplanturile de uter.

Din păcate, operaţia nu este lipsită de riscuri, atât la pacientă, cât şi la donatoare. Pe de o parte, uterele transplantate vor trebui extirpate după maxim două sarcini, pentru ca femeile să nu mai fie nevoite să ia medicamente pentru a împiedica respingerea organului transplantat. Motivul principal îl constituie complicaţiile pe care le pot produce aceste pastile, precum hipertensiune, diabet şi un risc crescut pentru apariţia unor anumite tipuri de cancer.

În ceea ce priveşte donatoarea, viaţa acesteia ar putea fi schimbată radical sau chiar pusă în pericol, deoarece operaţia este comparabilă cu o histeroctomie totală (înlăturarea tuturor organelor reproducătoare ale femeii). „Este nevoie de recoltarea mai multor vase de sânge din jurul uterului pentru a asigura fluxul sanguin, acest lucru mărind riscul de complicaţii în cazul donatorului", a declarat doctorul Richard Smith, şeful Secţiei de transplanturi uterine din Marea Britanie.