Un microcosmos într-o lacrimă

259

De la structura unică a lacrimilor, în funcţie de factorul declanșator, și până la motivele pentru care plângem, picăturile de apă amestecate cu hormoni, enzime, sare, proteine și anticorpi ascund o serie de lucruri fascinante.

De ce plângem?

Din foarte multe motive, presupun specialiștii. „Plânsul este un răspuns emoţional natural în cazul trăirii anumitor sentimente, de regulă tristeţe sau durere. Dar oamenii plâng și în alte circumstanţe și ocazii", explică dr. Stephen Sideroff, psiholog la Universitatea din California Los Angeles, Santa Monica, pentru Web MD. De exemplu, lacrimile pot apărea când suntem mișcaţi de ceva care ne transmite emoţii pozitive.

De asemenea, plânsul poate fi declanșat și ca metodă de eliberare a stresului, explică dr. Lauren Bylsma, doctorand la Universitatea South Florida. Prin lacrimi sunt eliminate atât substanţe toxice din corp, cât și hormoni ai stresului.

Plânsul apare și ca o metodă de autoconservare, în momentele în care ne simţim copleșiţi de ceva sau atunci când ne confruntăm cu probleme dificile și frustrante, adaugă dr. Jodi DeLuca, de la Spitalul General Tampa.

Uneori însă lacrimile sunt doar o metodă de a atrage atenţia celor din jur, adaugă experta. Mai trebuie subliniat și caracterul manipulativ al plânsului, prin care încercăm să îi convingem pe ceilalţi să acţioneze așa cum ne dorim.

Însă lacrimile pot fi și un indiciu al empatiei, sugerează Jane Daly, actriţă și profesor de actorie, pentru NPR. Este un mod de a reacţiona la durerea semenilor noștri, prin abilitatea umană de a ne „transpune în pantofii" celuilalt.

Totodată, lacrimile sunt un mod prin care le transmitem celorlalţi că suntem vulnerabili și neajutoraţi, iar acest lucru este extrem de vizibil în perioada copilăriei, susţine psihologul Ad Vingerhoets, autorul cărţii De ce numai oamenii plâng, scrie The Guardian.

 

Emoţii diferite, lacrimi diferite

Într-un experiment inedit, artista Rose-Lyn Fisher a observat că lacrimile noastre arată complet diferit, în funcţie de motivul care le stârnește. În cadrul proiectului Topografia lacrimilor, ea a pus sub microscop 100 de lacrimi, fiecare cu povestea ei: de la durere și frustrare până la bucurie. Astfel, a observat că aceste picături aveau un aspect distinct, chiar dacă ele proveneau de la aceeași persoană. „E ca și cum fiecare lacrimă a noastră poartă un microcosmos al experienţei umane colective, ca o picătură din apa unui ocean", afirmă Fisher.

De ce femeile plâng mai mult decât bărbaţii?

Dr. William Frey, care și-a dedicat o parte din studii în scopul cercetării lacrimilor, susţine că femeile plâng de aproximativ 5,3 ori pe lună, scrie Chicago Tribune. În schimb, bărbaţii plâng în jur de 1,4 ori pe lună. Unul dintre motivele pentru care expertul crede că plânsul este mai răspândit în rândul femeilor, decât al bărbaţilor este prezenţa hormonului prolactina, întâlnit în compoziţia lacrimilor, scrie Wall Street Journal. Femeile au un nivel chiar și cu 60 de procente mai ridicat de prolactină odată ce trec de vârsta de 18 ani, faţă de bărbaţi. Acest hormon joacă un rol important în creșterea producţiei de lacrimi.

În plus, modul de construcţie al glandelor lacrimale poate juca un rol important în explicarea diferenţei de frecvenţă a plânsului dintre cele două sexe, explică experta în neuropsihiatrie Louann Brizendine, de la Universitatea din California, San Francisco. Femeile au canalele lacrimale mai strâmte decât cele ale bărbaţilor. Astfel, dacă fiecare din reprezentanţii celor două sexe simte nevoia de a plânge, femeia va fi cea care va vărsa prima lacrimile. Nu în ultimul rând, de multe ori băieţii sunt încurajaţi să își reprime dorinţa de a plânge și astfel dezvoltă strategii de calmare pentru a evita vărsarea de lacrimi, adaugă experta.