Un rinichi, vândut în fiecare oră pe piaţa neagră a transplanturilor

1067

Piaţa neagră a transplanturilor de organe este în creştere alarmantă, arată un nou raport, iar rinchii sunt cele mai bine vândute organe. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în ţările din Orientul Mijlociu, un rinichi poate ajunge să fie comercializat pentru o sumă de 200.000 de dolari.

Deşi transplantul comercial este acum interzis prin lege în China, piaţa neagră locală rămâne una dintre cele mai profitabile, care a şi crescut în ultimii doi-trei ani, conform declaraţiilor unei surse medicale pentru The Guardian. „Străinii din Orientul Mijlociu, Asia, şi uneori şi Europa, vin şi plătesc 100.000 de dolari sau 200.000 de dolari pentru un transplant. De multe ori sunt expaţi chinezi sau pacienţi de origine chineză”, relatează The Guardian.

Cererea este atât de mare, încât se vinde cel puţin un rinichi în fiecare oră, pe piaţa neagră. Nevoia tot mai mare de transplanturi şi profitabilitatea afacerii reprezintă o adevărată problemă pentru autorităţile care speră să închidă operaţiunea comerţului internaţional.

Rinichii reprezintă 75% din comerţul ilegal la nivel mondial. Din cele 106.879 de organe transplantate în 2010 (în mod legal şi ilegal), 73.179 au fost rinichi. Cu toate acestea, OMS raportează că acest număr reprezintă doar 10% din necesarul de transplanturi de rinichi la nivel mondial.