Uleiul de măsline extravirgin are efecte în prevenţia bolii Alzheimer

185

De ani de zile nutriţioniștii vorbesc despre beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline extra-virgin. Acum, un grup de cercetători de la Universitatea Auburn, din Statele Unite, a descoperit că o componentă a uleiului ajută semnificativ în boala Alzheimer.

De ani de zile, nutriţioniștii vorbesc despre beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline extravirgin. Acum, un grup de cercetători de la Universitatea Auburn, din Statele Unite, a descoperit că o componentă a uleiului ajută semnificativ în boala Alzheimer.

Este vorba despre o moleculă izolată, și anume oleocantalul, care, potrivit cercetătorilor, are proprietăţi puternic antioxidante și antiinflamatoare, iar datorită faptului că uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, acesta poate încetini sau chiar preveni scăderea funcţiei cognitive asociate cu o serie de tulburări precum boala Alzheimer.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au administrat unui grup de șoareci ulei de măsline extravirgin, iar altui grup de șoareci i s-a administrat ulei de măsline obișnuit. În dreptul primului grup de șoareci au fost observate efecte pozitive. „Suntem foarte încântaţi de rezultatele cercetării olecantalului, care are efecte pozitive asupra stopării evoluţiei bolii Alzheimer la șoareci, prin creșterea barierei hemato-encefalice și prin reducerea formării de plăci beta-amiloide, semne distinctive ale bolii Alzheimer”, a declarat dr. Amal Kaddoumi, profesor la Universitatea Auburn.

Echipa de cercetare a arătat, de asemenea, că oleocantalul contribuie la diminuarea riscului de a dezvolta insuficienţă cognitivă ușoară, etapă ce precedă apariţia bolii, dar și la reducerea progresiei de la insuficienţă cognitivă ușoară către Alzheimer. „Am observat mai puţine neuroinflamaţii, mai puţin stres, semne distinctive în boala Alzheimer. Este uimitor că acest aliment care se află la îndemâna oricui are astfel de proprietăţi”, a declarat dr. Kaddoumi.

Studiile despre impactul uleiului de măsline asupra sănătăţii cognitive nu sunt puţine. Un alt studiu publicat în revista Annals of Clinical and Translational Neurology, de exemplu, trasează aceleași concluzii privitoare la efectul pozitiv al uleiului de măsline extravirgin în prevenţia bolii Alzheimer. Potrivit coordonatorului studiului, dr. Domenico Pratico de la Școala de Medicină din Philadelphia, „uleiul de măsline extravirgin este mai bun decât fructele și legumele, iar în calitate de grăsime vegetală mononesaturată este mai sănătos decât grăsimile animale saturate” și poate proteja creierul de apariţia bolii Alzheimer.

Potrivit experţilor medicali, unul dintre cele mai importante aspecte în combaterea maladiei este diagnosticarea timpurie, astfel încât administrarea tratamentelor să poată începe înainte ca deteriorarea creierului să fie severă. Un nou studiu care a fost publicat în revista medicală Radiology a arătat că dispoziţia unei persoane de a se îmbolnăvi de Alzheimer poate fi detectată de timpuriu cu ajutorul tehnologiei AI, dar și prin intermediul scanării creierului cu ajutorul metodei PET.

Cu ajutorul unui algoritm AI care identifică diferenţele structurale ce apar la nivelul creierului, cercetătorii au reușit să atingă un scor de de precizie de 100% a detectării afecţiunii, cu șase ani mai devreme faţă de momentul punerii diagnosticului propriu-zis.

Boala Alzheimer afectează peste 30 de milioane de oameni la nivel global. În Statele Unite se estimează ca numărul actual de 5 milioane de persoane afectate de Alzheimer va ajunge la 16 milioane până în 2050. În România, există aproximativ 200.000 de cazuri de demenţă, dintre care sunt diagnosticate și tratate doar 10%-15%.