Un nou dispozitiv identifică tumorile mamare în mai puţin de 5 minute

205

Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer la femeile din întreaga lume, cu aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi diagnosticate în fiecare an, potrivit Fundaţiei de Cercetare a Cancerului de Sân.

Constituie o urgenţă globală în materie de sănătate și este o problemă mult mai acută în ţările în curs de dezvoltare, unde majoritatea cazurilor sunt identificate în stadiile târzii ale bolii. De aceea, un nou aparat cu rol în depistarea precoce a afecţiunii este o veste bună pentru toate femeile din lumea întreagă.

Cunoscut sub numele de iBreastExam, dispozitivul portabil wireless omologat de Federaţia Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) poate detecta ţesutul tumoral utilizând tehnologia tactilă în mai puţin de cinci minute, fără a provoca dureri sau a emite radiaţii nocive.

Aparatul revoluţionar este invenţia lui Mihir Shah, dezvoltatorul IT care a fost motivat de nevoia stringentă de detectare precoce a cancerului de sân în India, unde una din două femei diagnosticate cu această maladie moare. Introducerea tehnologiei iBreastExam în controale de rutină la nivel global ar putea juca un rol esenţial în depistarea bolii în stadiu incipient și reducerea semnificativă a numărului de decese.

Dispozitivul nu este menit să înlocuiască mamografia, care rămâne de referinţă, însă ar putea constitui o măsură de prevenţie utilizată în cadrul examenelor de rutină pentru femeile de toate vârstele, în special pentru cele sub 40 de ani, care nu sunt eligibile pentru screening, a subliniat Ari Brooks, director în cadrul Spitalului Pennsylvania.

Un studiu din 2016 publicat de World Journal of Surgical Oncology a concluzionat că instrumentul are o acurateţe excelentă la identificarea de leziuni semnificative la nivelul sânului, ceea ce a justificat evaluarea ulterioară cu ajutorul mamografiilor.

Cele mai recente date la nivel global privind răspândirea cazurilor de cancer mamar sunt din anul 2012, când fuseseră înregistrate 1,7 milioane de cazuri noi și mai mult de 500.000 de decese. Statistici vizând cazuistica din SUA sunt disponibile și din anul curent, în care au fost depistate circa 260.000 de cazuri noi de cancer mamar și 41.000 de decese.

În ceea ce privește România, în anul 2017 au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi, ceea ce înseamnă 21 de cazuri noi pe zi, potrivit unui studiu efectuat de către Coaliţia pentru Sănătatea Femeii. La fiecare trei ore, o femeie moare din această cauză, iar anual, aproximativ 3.500 de femei îşi pierd viaţa, se arată în studiu. Totodată, în România mortalitatea asociată cancerului la sân la femeile de peste 65 de ani a crescut cu 28%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o scădere cu 14% pe acelaşi segment de vârstă.

„În România, 90% din cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate foarte târziu, acestea fiind deja în stadiile II, III şi IV. De asemenea, jumătate dintre femeile diagnosticate cu această afecţiune la noi în ţară au cu mult sub media de pensionare, iar în medie o româncă mai supravieţuieşte doar cinci ani de la diagnosticarea cu această maladie”, se mai precizează în studiul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.