Una dintre cele mai sărace ţări oferă o lecţie în combaterea infecţiilor cu HIV

102

Este una dintre cele mai sărace 20 de ţări din lume, unde salariul mediu pe zi nu depășește 2 dolari (6,57 lei), însă peste 90% dintre pacienţii cu HIV beneficiază de tratament specializat (faţă de media de 54% la nivel global), scrie dr. Neil Gupta într-un articol pentru The Atlantic. Este vorba de Rwanda, ţara care a revoluţionat modul de îngrijire și integrare în societate a bolnavilor infectaţi cu HIV.

În lupta împotriva virusului mortal, această ţară mică, săracă și în curs de dezvoltare a adoptat o strategie complet diferită faţă de majoritatea ţărilor, scrie dr. Gupta, care a lucrat timp de trei ani în Rwanda ca medic din partea Organizaţiei Partners in Health. Aici, atenţia este orientată asupra numărului de pacienţi care pot urma un tratament contra HIV și care își continuă viaţa în mod normal, la fel ca și locuitorii sănătoși. Modelul se îndepărtează de abordarea agenţiilor specializate care se concentrează în special asupra numărului de persoane infectate cu HIV, al celor care beneficiază de tratament sau asupra ratei mortalităţii din cauza virusului.

De asemenea, Rwanda face pași importanţi și în stoparea fenomenului de transmitere a infecţiei cu HIV de la mamă la nou-născut. Aici, 98% dintre gravide sunt testate pentru depistarea prezenţei virusului în corp.

Totodată, Rwanda a investit fonduri în construirea de centre de îngrijire medicală chiar și în acele regiuni rurale greu accesibile. Mai mult, pentru a beneficia de serviciile medicale, locuitorii pot opta pentru o asigurare de sănătate care nu costă mai mult de 5 dolari (16,4 lei) anual. În urma acestei măsuri adoptate de guvern, numărul locuitorilor care beneficiază de îngrijire medicală a depășit 90% din totalul populaţiei, punctează dr. Gupta.

Există însă și câteva aspecte care necesită îmbunătăţiri. Speranţa de viaţă a locuitorilor este de circa 55 de ani, potrivit raportului UNICEF din 2011, însă tendinţa este de creștere, precizează dr. Gupta. Valoarea este una mică, în comparaţie cu durata de viaţă estimată pentru România, de până la 74 de ani sau cea estimată în cazul SUA, care se ridică la 79 de ani

În ciuda aspectelor negative, Rwanda dă o lecţie de urmat la nivel global în cazul prevenirii și tratării infecţiei cu HIV. „Sunt încrezător că reproducerea abordării Rwandei în alte ţări, atât bogate, cât și sărace, ar putea globaliza în mod eficient această transformare", punctează dr. Gupta.

Niciun articol afișat