VIDEO: Oglinda digitală care îţi dezvăluie cum arăţi în interior

1504

Experţii de la Université Paris-Sud au creat un dispozitiv ce funcţionează precum o oglindă care îţi permite să vezi cum arată corpul tău dincolo de piele: de la oase și mușchi, până la organe. Tehnologia ar putea reprezenta un pas mare pentru lumea medicală.

Colectarea datelor necesare pentru afișarea interiorului corpului unui individ durează circa trei ore. Imaginile ce vor fi afișate sunt create în urma efectuării unui set de scanări 3D, folosind tehnologia de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), raze X și scanare PET (Tomografia cu Emisie de Pozitroni).

Impresia de oglindă este creată datorită unei camere video care urmărește mișcările subiectului din faţa dispozitivului. Aceasta permite la final animarea imaginilor afișate, astfel încât cel care privește spre dispozitiv să își poată examina interiorul corpului în timp real, din diverse poziţii.

Oglinda a fost amplasată în urmă cu câteva luni la Muzeul de Arte și Meserii din Paris și a stârnit reacţii neașteptate, ce denotă lipsa de confort a indivizilor în faţa unor astfel de imagini.

Cu toate astea, dispozitivul are potenţialul de a deschide noi porţi pentru domeniul medical. De exemplu, ar putea să îi ajute pe doctori să cerceteze cu atenţie anumite organe interne, fără să fie nevoiţi să ceară analize mai amănunţite sau biopsii și, de asemenea, ar putea fi util pentru pregătirea intervenţiilor chirurgicale.

Însă un astfel de dispozitiv ar putea să îi ajute și pe oameni să se raporteze altfel la propria sănătate, crede Xavier Maître, creatorul oglinzii digitale. „Așa cum ne ocupăm de un fir de păr pe care îl vedem în oglindă, la fel am putea avea grijă de organismul nostru. Oamenii ar putea avea propria lor oglindă acasă, astfel încât să își inspecteze reflexia interioară”, a declarat expertul, citat de Fast CoExist.