10 români mor, lunar, din cauza violenţei domestice

450

Sute de români au murit în şapte ani din cauza violenţei domestice, mai exact 10 oameni în fiecare lună. Pentru autorităţi sunt doar statistici, însă pentru una din patru femei poate fi sfârşitul. Cu ocazia zilei de 25 noiembrie, declarată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a pus în dezbatere o strategie bazată pe prevenţia abuzului.

„Implementarea strategiei se va face începând cu 2013, până în 2017, şi nu va presupune niciun fel de alocări suplimentare de la bugetul de stat, finanţarea fiind aproape în exclusivitate bazată pe atragerea de fonduri europene nerambursabile", a precizat secretarul de stat Denisa Oana Pătraşcu.

Campania presupune o caravană numită „Toleranţă zero faţă de violenţa în familie" şi vizează modificarea atitudinii comunităţii faţă de violenţa în familie, precum şi sensibilizarea autorităţilor locale pentru a se implica în prevenirea şi combaterea fenomenului, prin mobilizarea resurselor de care dispun.

Primarul capitalei Sorin Oprescu a declarat, duminică, la deschiderea unui centru pentru victimele agresiunilor domestice, că „genul acesta de violenţă nu se stinge aşa uşor", astfel că municipalitatea încearcă să ajute şi să protejeze victimele, garantând confidenţialitatea cazurilor. 

Centrul deschis duminică nu este singurul spaţiu pus la dispoziţie de municipalitate pentru victime. În prezent, există două organizaţii non profit ce se află în parteneriat cu municipalitatea şi care oferă consultanţă şi asistenţă juridică gratuită pentru cunoaşterea drepturilor şi iniţierea proceselor pentru instituirea ordinului de protecţie. Acestea sunt ANAIS şi ADRA.

Cu toate că statisticile prezintă o situaţie gravă, cu 82.000 de cazuri de violenţă în familie şi 800 de decese în perioada 2004-2011, numărul solicitărilor de ajutor este, în capitală, destul de mic pentru că femeile nu-şi cunosc drepturile, nu au informaţii despre legislaţia care le poate proteja şi nici nu sunt la curent cu serviciile pe care municipalitatea le oferă.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CURS în 2008, numai 1% din cele 1.200.000 de femei, care sunt victime ale violenţei domestice în fiecare an, depun plângere. Pentru facilitarea accesului cât mai uşor la serviciile de consiliere, pe lângă numărul de telefon al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (tel. 0213142315) unde pot fi sesizate cazurile de violenţă, există un număr de telefon gratuit (0800821218), unde aceste femei pot obţine informaţiile de care au nevoie. În plus, există şi o adresă de e-mail, la care femeile pot solicita ajutor: ajutor@adra.ro.

În plus, Ministerul Muncii îşi propune să vină în sprijinul victimelor violenţei domestice cu o linie telverde, dar şi cu mai mulţi asistenţi sociali.

Adăpostul „Casa ADRA"

La începutul acestei luni, Primaria Generală a Municipiului Bucureşti, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a acordat un grant de 42.000 de euro pentru Casa ADRA (Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Pentru Victimele Violenţei în Familie), proiect al organizaţiei non-profit ADRA România.

Finanţarea va începe din decembrie 2012 şi va sprijini organizaţia în asigurarea adăpostului, hranei, consilierii psihologice, asistenţei sociale şi medicale unui număr de peste 260 de victime ale violenţei în familie.

Scăpate din teroarea unui cămin pe care cu greu îl pot numi „acasă", femeile, unele însoţite şi de copiii lor, au învăţat în Casa ADRA să privească viaţa cu ochi de supravieţuitor şi s-au deprins treptat să nu se mai teamă. În afară de un adăpost şi de consiliere psihologică, femeile beneficiază şi de consiliere juridică, dar şi de cursuri de bucătărie vegetariană şi de stil de viaţă.

Victimele pot fi găzduite în aceste centre între 72 de ore şi 30 de zile şi beneficiază de pază şi protecţie, precum şi de păstrarea anonimatului şi confidenţialităţii cazului lor.

"În fiecare caz în parte, prin serviciile de consiliere psihologică şi juridică, femeia este îndrumată către calea legală prin care se poate apăra împotriva fenomenului violenţei. Avem ajutorul a două asociaţii (n.r. ADRA şi ANAIS) care oferă asistenţă juridică gratuită pentru obţinerea ordinului de protecţie pe care orice victimă îl poate avea împotriva abuzatorului" a precizat Cosmian Simiean, director DGASMB.