365 de scrisori de dragoste pe an, timp de 40 de ani

2754

În fiecare zi de 14 februarie, lumea întreagă îl sărbătoreşte pe Sfântul Valentin, „sărbătoarea dragostei”, o sărbătoare care se pare că îşi are originea într-o tradiţie a Romei antice.

În fiecare an, această ocazie este sărbătorită cu mult fast, materialismul făcându-şi şi el simţită prezenţa prin conotaţia comercială pe care i-a dat-o sărbătorii. Peste tot prin magazine, prin vitrine vedem inimioare roşii, fundiţe roz, cutii de bomboane în formă de inimioară, tricouri, căni sau perne inscripţionate cu mesaje de dragoste şi multe alte elemente caracteristice Valentine’s Day.

Însă dragostea adevărată înseamnă mult mai mult decât atât. Înseamnă să-i arăţi celui de lângă tine că-l iubeşti, că-i doreşti binele şi fericirea zi de zi. Toms River, de 74 de ani, a înţeles acest lucru şi i-a scris soţiei lui, Kirsten Bresnan (74 de ani), câte o scrisoare de dragoste în fiecare zi, timp de 40 de ani, relatează abcnews.go.com. Aşa se face că păstrează în 25 de cutii peste 10.000 de scrisori, aranjate în ordine cronologică. Şi încă mai scrie.

Toms a făcut din aceste scrisori un fel de jurnal de dragoste. Spre exemplu, unele încep vorbind despre restaurantul în care au luat masa, despre reacţia, atitudinea lor sau despre cum s-au simţit şi sunt semnate cu „Te iubesc, draga mea”. Toms povesteşte cum totul a pornit de la bileţelele pe care i le scria soţiei încă de la începutul prieteniei lor. Probabil acesta a fost unul dintre ingredientele importante ale relaţiei lor, care a contribuit la fericirea pe care o mai păstrează şi după 40 de ani.

„Nu ne-am certat niciodată”, spune el. „Au fost ocazii în care nu am fost de acord unul cu celălalt, dar nu ne-am certat, ci doar am discutat despre acele lucruri”, declară Toms. Nu a fost zi în care să nu-i scrie; chiar şi când era plecat, îi trimitea vederi sau scrisori. Potrivit reţetei lui pentru o căsătorie fericită, cheia este „munca”; trebuie să „lucrezi” pentru dragostea familiei, pentru relaţia cu soţul/soţia în fiecare zi. De asemenea, pe lista ingredientelor apare ceva foarte important: „Nu plecaţi niciodată supăraţi la culcare. Vorbiţi despre orice şi rezolvaţi înainte de culcare.”

El mai povesteşte ceva, pentru ca nimeni să nu creadă că în drumul lor nu au avut şi necazuri sau probleme de întâmpinat. La un moment, Toms a fost diagnosticat cu cancer. În acel moment, Kirsten se afla lângă el, ţinându-l de mână, spunându-i într-un fel unic că-i este alături: „Nu ai cancer. Avem cancer.” Acelaşi lucru s-a întâmplat ani mai târziu, când prin aceeaşi situaţie a trecut Kirsten.

Dorinţa acestui cuplu este ca povestea lor, exemplul lor, să-i inspire şi pe alţii, iar dragostea să nu fie prezentă doar prin inimioarele roşii.