Fumatul, chiar mai toxic decât se credea

1359

Efectele fumatului asupra sănătăţii sunt chiar mai nocive decât se știa până acum. Un studiu publicat recent de New England Journal of Medicine atrage atenţia că încă 5 boli și circa 60.000 de morţi sunt provocate anual de fumat, numai în Statele Unite. Până la acest studiu, statisticile conveniseră asupra unui bilanţ de jumătate de milion de decese anuale, provocate de 21 de boli, între care nu mai puţin de 12 tipuri de cancer.

Studiul a cumulat date în urma monitorizării evoluţiei pe 10 ani a peste un milion de pacienţi. Și, pe lângă faptul că duce la apariţia cancerului pulmonar, la disfuncţii arteriale, infarcte, boli cronice ale plămânilor și atacuri cerebrale, cercetătorii au descoperit și că fumatul este foarte posibil să fie una dintre cauzele creșterii riscului de infecţie, de boli ale rinichilor, boli intestinale provocate de probleme de circulaţie, plus alte disfuncţionalităţi cardiace și pulmonare care nu fuseseră atribuite, până acum, tutun

În Statele Unite, scrie New York Times citând organizaţia CDCP, circa 21% dintre bărbaţi și 15% dintre femei fumează. Rata decesului în cazul acestor persoane este de 2 până la de 3 ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu au fumat niciodată. Mai mult, potrivit unei estimări, un fumător moare, în medie, cu 10 ani mai devreme decât un nefumător.

În urmă cu aproape un an, un alt studiu releva că fumatul poate produce modificări la nivelul creierului greu reversibile, mai ales când obiceiul este format în timpul adolescenţei.

„Deși este un studiu restrâns, și trebuie reluat, descoperirile noastre arată un efect evident asupra structurii creierului tinerilor, chiar și dacă aceștia au un istoric scurt de fumat. Iar acest lucru este un motiv de îngrijorare. Pare că fumatul în această perioadă de timp produce modificări neurobiologice care ar putea cauza dependenţă de tutun la o vârstă adultă”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. Edythe London. Experta este de părere că rezultatele obţinute „ar putea contribui la înţelegerea motivului pentru care fumatul în etapa de dezvoltare are un impact atât de profund asupra comportamentului privind fumatul pe tot parcursul vieţii”.

Efectele fumatului pasiv, la mâna a doua, sunt doar cu puţin mai semnificative decât cele ale fumatului la prima mână. Însă chiar și fumatul la mâna a treia, prin reziduurile provenite din fumul de ţigară și impregnate în suprafeţe, ar putea deteriora sănătatea, cauzând hiperactivitate, încetinirea vindecării rănilor sau probleme la nivelul ficatului și al plămânilor, arată rezultatele unui studiu publicat în PLOS One.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.