Oamenii carismatici parcă însufleţesc instantaneu încăperea. Au o putere deosebită de a crea legături puternice cu cei din jur, de a fi un exemplu de urmat, de a-i face pe ceilalţi să se simtă confortabil şi de a fi o companie extrem de plăcută. Află secretele lor.

Toată lumea vrea să se afle în preajma lor şi mulţi aspiră să devină ca ei. Chiar dacă unii oameni se nasc cu acel „ceva” care îi cucereşte pe toţi din jur, oricine poate dobândi „armele secrete” ale persoanelor carismatice. Cunoscutul autor Jeff Haden a dezvăluit într-un articol pentru publicaţia Inc.com câteva din obiceiurile oamenilor carismatici.

În primul rând, aceştia ştiu să asculte cu atenţie. Şi arată acest lucru folosind limbajul corpului, dar şi punând întrebări legate de ce se discută, fără însă a întrerupe vorbitorul. De asemenea, oamenii carismatici preferă să nu acorde sfaturi în exces pentru a nu transforma discuţia într-una despre ei prin clasicele abordări de tipul „EU aş fi făcut astfel…”, „părerea mea este că…”. În schimb, ei pun accentul pe lucrurile importante pentru ceilalţi. Pe lângă faptul că îşi păstrează concentrarea asupra întregii discuţii, nu culeg doar selectiv informaţii, ei nu au nici obiceiul de a se concentra la altceva decât la cel din faţa sa. Asta înseamnă că nu îşi verifică periodic telefonul, aruncând doar din când în când o privire la interlocuror, în timp ce citesc un e-mail pe calculator sau un articol dintr-un ziar.

Oamenii carismatici dăruiesc mai mult decât primesc. Ei nu se aşteaptă să primească la schimb acelaşi comportament din partea celorlalţi. Asta pentru că o astfel de abordare ar scoate la iveală, din nou, interesul pentru propria persoană, pentru ceea ce pot obţine de la ceilalţi. Carismaticii ştiu că a dărui este o metodă extraordinară de a clădi relaţii interumane durabile şi de calitate.

Iată cum rezultă faptul că cele mai carismatice persoane nu sunt cele care îşi „promovează” importanţa, ci aceia care pun mai presus de ei interesele celor din jurul lor. Acestea ştiu că o persoană concentrată asupra propriei imagini devine, uneori, o companie neplăcută. În schimb, cei care caută să îi asculte pe ceilalţi pot învăţa o sumedenie de lucruri noi şi, de asemenea, pot câştiga cu uşurinţă simpatia celorlalţi.

Un alt obicei al oamenilor carismatici este acela de a recunoaşte meritele celor din jur. Este o altă metodă prin care aceştia îi fac pe ceilalţi să îşi contureze o imagine bună despre sine, iar faptul că meritele lor sunt recunoscute nu pot decât să le crească aprecierea faţă de cei care le-au adus laudele şi care îşi arată interesul faţă de viaţa lor.

Carismaticii ştiu cum să folosească cuvintele. Atunci când frazele sunt alese cu grijă, poţi crea o stare de bine atât pentru cei din jur, cât şi pentru tine. Dacă în loc să spui că „trebuie să mergi la o întâlnire de afaceri”, formulezi într-o manieră prietenoasă şi entuziastă această acţiune, ca de exemplu că „te vei întâlni cu nişte persoane şi veţi pune la cale un proiect interesant”, creezi un efect pozitiv asupra psihicului tău, care se va răsfrânge şi asupra celorlalţi.

Nu în ultimul rând, ei îşi recunosc greşelile şi eşecurile, folosindu-le pe viitor ca lecţii la care să ia aminte. Persoanele carismatice nu râd niciodată de cei care au greşit şi nu aduc comentarii grosolane la adresa lor, care ar putea intra în categoria bârfelor. Un astfel de comportament îi poate pune pe gânduri pe ceilalţi care se vor întreba dacă nu faci astfel şi în cazul lor.

Iată câteva deprinderi ale oamenilor de succes, împărtăşite de Jeff Haden. Ce alte astfel de obiceiuri ar mai putea completa lista?