7 trăsături ale femeii din generaţia “Peter Pan”

1268

Ultimii ani au cunoscut numeroase mutaţii psihologice, economice şi sociologice care, în loc să fie blamate de societate, sunt acceptate rapid şi fără probleme. Cel mai recent exemplu: înmulţirea femeilor Peter Pan - tinere de peste 25 de ani, care refuză să se maturizeze şi care îşi doresc tinereţe fără bătrâneţe.

O generaţie întreagă stă sub semnul lui Peter Pan, un personaj fictiv care refuză să crească şi care trăieşte o copilarie fără de sfârşit pe tărâmul imaginar Neverland. Între aceştia, tot mai multe femei pentru care a avea totul înseamnă a nu avea copii şi pe care nu le interesează planurile de viitor (pensie, casă sau familie).

Portretul femeii Peter Pan

Femeile din generaţia Peter Pan au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani şi trăiesc într-o adolescenţă prelungită, evitând pe cât posibil responsabilităţile pe care le au „oamenii mari”, preferând să locuiască cu părinţii, uneori până la 40 de ani şi alegând să nu îşi ia angajamente.

Conform unor statistici citate de Daily Mail, în 1970, bărbaţii se căsătoreau la 24 de ani şi femeile la 20. În prezent, vârsta medie la care se căsătoresc tinerii este 32 pentru bărbaţi şi 30 pentru femei. În plus, datorită tratamentelor pentru fertilitate, tot mai multe femei amână momentul sarcinii, uneori până la vârsta de 40 de ani.

În plus, cariera femeilor Peter Pan nu se află într-un punct definitoriu, nu ştiu încotro se îndreaptă, au sau nu relaţii, dar fug de căsătorie şi, mai ales, de rolul de mamă. Planurile lor de viitor includ, cel mult, o vacanţă de vară.

Însă indiferent de statutul social sau de vârstă, femeile Peter Pan pot fi recunoscute după şapte trăsături definitorii, potrivit autoarei Tracy McMillan.

În primul rand, femeile Peter Pan cred că sunt centrul universului şi sunt exclusiv preocupate de sine. „Egocentrismul nu duce nicăieri, pentru că atât timp cât te gândeşti doar la tine nu ai cum să fii o persoană minunată. Pur şi simplu nu ai cum”, explică McMillan pentru Huffington Post.

În al doilea rând, femeile din generaţia Peter Pan se comportă ca şi cum ar fi nemuritoare. „Timpul este o resursă preţioasă, iar Prinţesa Pan habar n-are să o folosească. Este viaţa ta, iar ea trebuie să merite ceva. Nu ai decât una, nu o irosi”, le sfătuieşte autoarea pe tinere.

În al treilea rând, femeile Peter Pan cred despre ele că sunt cool şi caută validarea acestei calităţi din partea celor din jur. În plus, femeile Peter Pan nu sunt loiale şi nu îşi asumă angajamente, nici măcar din cele mai mici.

În al cincilea rând, femeilor Peter Pan nu le pasă de nimic. „Să-ţi pese de oameni, de lucruri, de viaţă este un act matur. Te simţi vulnerabil la început, dar odată ce ai prins ideea, te face să te simţi mai bine ca o manichiură”, explică autoarea.

Apoi, femeile Peter Pan nu fac niciun fel de compromis, „aşa cum fac adulţii”. Aceste femei nu vor depune eforturi pentru a plăti facturi plictisitoare sau rate şi vor alege mai degrabă confortul pe termen scurt decât o viaţă mai puţin comodă pentru o perioadă mai lungă.

Ultima trăsătură este că o femeie Peter Pan va avea relaţii cu bărbaţi Peter Pan. Este amuzant, până când lumile celor doi se ciocnesc, în faţa provocărilor lumii reale, în care cineva trebuie să îşi asume resposabilitatea faţă de ceva, oricât de mic.

Cauzele „adultescenţei”

Chiar dacă ar fi la îndemână să credem că motivul acestui comportament ar fi recesiunea, acesta nu este cel mai important factor. Prima cauză ar fi teama tinerilor de a se gândi la ei înşişi ca la nişte adulţi. Apoi, tinerii ar putea să se comporte aşa şi din cauza modelului pe care l-au cunoscut în familie: conflictele şi/sau adulterul fac din căsătorie o stare indezirabilă, după cum explică psihologul Laura Constantinescu.

O a treia cauză este gama largă de alternative şi alegeri pe care femeile tinere la au la dispoziţie astăzi, atât în sectorul comercial, cât şi în cel profesional si personal. Din această cauză, pierderea tuturor celorlalte alternative în momentul deciziei asupra uneia anume devine greu de asumat. Astfel, femeile preferă să păstreze cât mai multe uşi deschise, pentru a fi sigure că îşi păstrează libertatea.