Oamenii folosesc mai des o anumită emisferă a creierului – un mit?

768

Mitul conform căruia unele persoane îşi folosesc mai mult partea dreaptă a creierului, iar altele partea stângă a fost spulberat de neurologii de la Universitatea din Utah, arată un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

O echipă de la Universitatea Utah susţine că ideea potrivit căreia unele persoane îşi folosesc mai mult partea dreaptă a creierului, iar altele mai mult partea stângă este un mit, arată un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

În cultura populară, presupunerea că oamenii îşi folosesc mai des o anume parte a creierului a condus la concluzia că emisfera creierului folosită cu precădere de o persoană poate face referire la tipul de personalitate a acesteia. Astfel, persoanele care îşi folosesc cu precădere partea dreaptă a creierului sunt considerate a fi mai creative, mai subiective şi mai grijulii, în timp ce aceia care folosesc frecvent emisfera stângă a creierului sunt mult mai atenţi la detalii, au o gândire logică şi spirit analitic.

Pentru a verifica dacă această percepţie este adevărată, cercetătorii de la Universitatea din Utah au analizat acele reţele specifice din partea stângă şi din cea dreaptă a creierului care produc lateralizarea funcţională, adică acel ansamblu de procese specific unei anume emisfere a creierului. La studiu au participat peste 1.000 de persoane cu vârste cuprinse între 7 şi 29 de ani cărora le-a fost studiată lateralizarea funcţională cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN), după ce creierul a fost împărţit în 7.000 de regiuni. Rezultatele nu au arătat nicio dovadă care să demonstreze că indivizii tind să folosească reţelele din emisfera dreaptă sau pe cele din partea stângă a creierului.

Coordonatorul studiului, dr. Jeff Anderson, susţine că anumite funcţii sunt într-adevăr realizate într-o anume parte a creierului. De exemplu, limbajul este strâns legat de emisfera stângă, iar atenţia de cea dreaptă. Cu toate acestea, punctează expertul, „oamenii nu tind să aibă o reţea a creierului mai dezvoltată pe partea stângă sau dreaptă".

Cercetarea a fost publicată în jurnalul de specialitate PLOS One.