„Detectarea" persoanelor introvertite nu este chiar atât de uşor de făcut precum am crede, pentru că uneori, acestea nu sunt deloc timide, ori tăcute, îşi asumă responsabilităţi, lucrează extraordinar în echipă şi sunt chiar pricepuţi vorbitori în public. Însă câteva particularităţi pot „trăda" caracterul introvertit al unui individ.

În jurul introvertiţilor au fost construite câteva stereotipuri – fie că sunt timizi, că nu le place prezenţa oamenilor, că nu sunt potriviţi ca lideri, ori că sunt înclinaţi spre depresie. Într-adevăr, aceste persoane preferă compania câtorva prieteni apropiaţi sau chiar petrecerea timpului de unul singur şi îşi exteriorizează cu rezervă sentimentele, lucru care ar putea fi explicat chiar și biologic, prin modul în care creierul lor procesează recompensele. Cu toate acestea, „mulţi introvertiţi pot să pară extravertiţi”, a declarat Sophia Dembling, autoarea cărţii Calea Introvertitului: trăind o viaţă liniştită într-o lume zgomotoasă, pentru Huffington Post. Mai mult, unele persoane nici nu realizează că aparţin acestui tip, mai ales dacă nu sunt timizi.

Ce înseamnă introvertit

Înainte de a ne da seama dacă suntem sau nu introvertiţi, prin modul nostru de comportament şi trăiri, este important să înţelegem definiţia cuvântului introvertit.

Astfel, cuvântul introvertit este definit în DEX ca persoana ce este orientată către propriile sale trăiri interioare. O a doua definiţie menţionează chiar că termenul introvertit poate fi folosit şi în cazul persoanelor “obsedate” de propriile trăiri.

Cum îţi dai seama dacă eşti introvertit?

Iată câteva semnale care ar putea să te ajute să afli dacă te încadrezi în tipul introvertitului, notate de Huffington Post:

1. Îţi este mai uşor să ţii un discurs în faţa unei mulţimi, decât să vorbești unui grup de oameni

Persoanele introvertite nu au neapărat probleme ca lumina reflectoarelor să fie îndreptate spre ei. Chiar şi persoanele celebre pe care le vezi la televizor pot aparţine de fapt acestui tip. Cu toate acestea, mai dificil pentru persoanele cu acest tip de personalitate este să poarte conversaţii cu grupuri mari de oameni la un nivel individual.

2. Nu îţi plac discuţiile de complezenţă

Laurie Helgoe explica în cartea sa, Puterea Introvertiţilor: De ce viaţa ta interioară este ascunsă, motivul pentru care introvertiţilor nu le plac astfel de conversaţii. Ea sublinia că nu faptul că nu le place compania oamenilor stă la baza respingerii discuţiilor de complezenţă, ci faptul că „urăsc bariera pe care acestea o creează între oameni”.

3. Te simţi singur chiar şi când eşti înconjurat de foarte mulţi oameni

Poate preferi, ori ai impresia că eşti un simplu privitor sau chiar un străin, chiar şi atunci când te afli într-un grup de persoane pe care le cunoşti. Dacă aşa este, atunci s-ar putea să fii introvertit.

4. Nu simţi că pierzi timpul dacă pur şi simplu stai acasă singur

Poate pentru anumite persoane petrecerea unei zile în linişte, alături de o cană de ceai şi câteva reviste sau cărţi este o pierdere de vreme. În tot acest timp, s-ar putea bucura de clipele libere făcând tot felul de activităţi de la a ieşi cu prietenii, până la a merge la cumpărături sau chiar a încerca activităţi noi şi palpitante. Dar pentru introvertiţi, o zi petrecută confortabil în intimitatea casei goale este o oază de relaxare şi o modalitate de a-şi încărca bateriile după multe zile pline de stres.

5. Locul unde te aşezi trădează o personalitate introvertită

Dacă tocmai te-ai urcat într-un mijloc de transport în comun sau într-un vagon de metrou în care nu se mai află decât vreo două-trei persoane, unde alegi să te aşezi? Persoanele introvertite aleg să stea pe acele locuri unde nu sunt înconjurate de alţi oameni. De regulă la marginea băncilor, nu în mijloc. De exemplu, Sophia Dembling mărturiseşte că atunci când merge la teatru, preferă să se aşeze pe scaunele aflate lângă culoarul de trecere sau pe cele poziţionate cât mai în spatele sălii.

6. Eviţi să răspunzi la telefon atunci când eşti sunat

Chiar dacă tocmai primeşti un apel de la o persoană din cercul apropiaţilor, preferi să nu răspunzi atunci când te sună. În schimb, alegi să le returnezi apelul telefonic atunci când te simţi suficient de pregătit din punct de vedere mental şi când consideri că ai suficientă energie pentru a purta o conversaţie. „Îmi place să port conversaţii lungi şi plăcute cu un prieten la telefon – atâta timp cât nu apare din senin”, dezvăluie Dembling.

7. Porţi adesea monoloage interioare

Fiecare persoană poartă din când în când discuţii cu el însuşi, dar, aşa cum subliniază dr. Marti Olsen Laney, psihoterapeut şi autorul cărţii Avantajul Introvertiţilor, „cei mai mulţi introvertiţi au nevoie să gândească mai întâi şi apoi să vorbească”, citează Huffington Post.

8. Mergi la petreceri sa iti revezi prietenii, nu pentru a stabili noi legaturi

Printre lucrurile care trădează o personalitate introvertită putem adăuga şi faptul că mergi la o petrecere pentru a te revedea cu prietenii apropiaţi, nu pentru a cunoaşte persoane noi, faptul că îţi plac discuţiile profunde, filosofice sau cărţile şi filmele care te provoacă să gândeşti. De asemenea, dacă te simţi copleşit şi lipsit de energie după o ieşire şi ai nevoie de momente petrecute în linişte după o astfel de experienţă, ori poate partenerul tău de viaţă este extrovertit, poate preferi să te specializezi într-un anumit domeniu, nu în mai multe, observi cu uşurinţă detalii care altora le scapă, ori ţi s-a spus că ar trebui să mai „ieşi din carapace”… toate acestea ar putea fi indicii care îţi arată că eşti introvertit.

Diferenţa dintre un introvertit şi extrovertit

O persoană extrovertită este aceea care se bucură şi se simte în largul său în contexte sociale. În schimb, cel introvertit s-ar putea să se simtă mai degrabă anxios dacă este înconjurat de prea multe persoane.

În plus, dacă îţi place mai degrabă să-i asculţi pe ceilalţi, faci tot posibilul pentru a evita conflictele, eşti perfecţionist, nu îţi plac prea mult surprizele sau situaţiile care te iau pe nepregătite, s-ar putea să faci parte din categoria persoanelor introvertite, notează Thought Catalog.

Pentru a afla dacă ai o personalitate introvertită sau extrovertită, poţi face şi testul realizat de Susan Cain, autoarea cărţii Puterea Introvertiţilor: Alătură-te Revoluţiei Silenţioase.