Surprinzător de mulţi nord-americani nu cunosc niciun creștin

176

Unul din cinci necreștini din America de Nord nu cunoaște niciun creștin. Aceasta este concluzia unei noi cercetări a Centrului Gordon-Conwell pentru Studierea Creștinismului în Context Global. La nivel mondial, cifrele exprimă o situaţie mult mai rea: mai mult de 8 din 10 necreștini nu cunosc personal niciun creștin, în condiţiile în care creștinii reprezintă o treime din populaţia lumii.

Unul din cinci necreștini din America de Nord nu cunoaște niciun creștin. Aceasta este concluzia unei noi cercetări a Centrului Gordon-Conwell pentru Studierea Creștinismului în Context Global. La nivel mondial, cifrele exprimă o situaţie mult mai rea: mai mult de 8 din 10 necreștini nu cunosc personal niciun creștin, în condiţiile în care creștinii reprezintă o treime din populaţia lumii.

Misiologul Todd M. Johnson din cadrul Centrului Gordon-Conwell a constatat că 20% din necreștinii din America de Nord chiar nu „cunosc personal" niciun creștin, informează Christianity Today. Cel mai important factor care explică de ce atât de mulţi necreștini din America de Nord nu cunosc niciun creștin este imigraţia, a spus Johnson. SUA atrage mai mulţi budiști, atei, agnostici decât orice altă ţară din lume. Potrivit cercetătorului, Statele Unite reprezintă a doua destinaţie favorită, la nivel mondial, pentru hinduși și evrei, și a șaptea pentru musulmani.

Cu toate acestea, tot imigranţii sunt cei care fac ca această statistică să aibă și o conotaţie pozitivă: SUA atrage, de asemenea, mai mulţi imigranţi creștini decât orice altă ţară. Regiunea care trimite cei mai mulţi imigranţi în SUA este America Latină, unde 90% dintre necreștini cunosc deja persoane creștine.

În opinia lui Johnson, o altă explicaţie a acestei statistici este aceea că imigranţii preferă să trăiască în enclave și nu par să aibă intenţia de a cunoaște populaţia din exteriorul acestora. „Statele Unite ale Americii constituie un loc strategic pentru interacţiunea socială", a spus Johnson. „Este însă una dintre ironiile vieţii faptul că, într-o asemenea ţară în care există toate libertăţile de a interacţiona, oamenii nu interacţionează", a mai punctat cercetătorul.

Gina Bellofatto, un alt cercetător al Centrului Gordon-Conwell a menţionat că acţiunile menite să îi apropie pe creștini și necreștini sunt încă rare, mai ales dacă aceasta ar presupune ca grupurile creștine să ajungă în cartiere și orașe percepute ca enclave etnice sau religioase. „Nu știu cât de multe alte milioane de musulmani, hinduși, budiști și evreii trebuie să vină în această ţară înainte de a deveni o prioritate", a afirmat cercetătoarea.

Jeff Christopherson, vice-președintele Southern Baptist Convention's North American Missions Board consideră că, în acest moment, există o reţinere din partea creștinilor de a relaţiona cu imigranţii. „Ne ascundem în propriul nostru ghetou evanghelic", a spus el. „Ne trimitem copiii la școli creștine, mergem la biserici care ar fi primitoare numai cu oameni care cred ca noi."

Realitatea exprimată de statistici

Majoritatea imigranţilor care vin ilegal în SUA sunt creștini. Mai mult de 8 din 10 persoane fără un permis de ședere cred în Dumnezeul Bibliei. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu recent publicat de Pew Forum. Numărul de străini rezidenţi legali care sunt creștini a scăzut faţă de acum douăzeci de ani, de la 68%, la 61% în acest moment. În schimb este în ​​creștere numărul musulmanilor născuţi în străinătate, de la 5% până la 10%. Hindușii, de asemenea, au crescut de la 3%, la 7%. Imigranţii legali neafiliaţi au rămas la 3%, budiștii în schimb sunt în scădere de la 7%, la 6%.

Valurile de imigranţi au schimbat faţa bisericilor creștin-evanghelice din Statele Unite atât de mult, încât au influenţat chiar și politicile lor privind imigranţii. Dacă în anul 2007, Convenţia Baptistă de Sud a fost reticentă la adoptarea unei propuneri legislative de reformare a legislaţiei privind imigrarea, în anul 2013, evanghelicii s-au poziţionat ferm de partea schimbării. Russell Moore, noul director al Comisiei Baptiste pentru Etică și Libertate Religioasă a declarat pentru Religion News Service că evanghelicii sunt mai agresivi de data aceasta fiindcă numărul imigranţilor care s-au alăturat bisericilor a crescut.

Un alt studiu intitulat „Credinţa în mişcare" se află în contrast cu temerile occidentale că musulmanii năvălesc şi preiau ţările creştine. Concluziile studiului dezvăluie faptul că aproape jumătate din totalul imigranţilor din lume sunt creştini, pe când evreii nu sunt nici pe departe grupul cel mai consistent de imigranţi. Dintre cei 214 milioane de oameni care s-au mutat din ţara lor de origine pentru a trăi în alta, aproape 106 milioane (49%) sunt creştini, în timp ce aproape 60 de milioane (27%) sunt musulmani. De asemenea, aproximativ 3,6 milioane din cei care s-au mutat peste graniţe sunt evrei, adică 25% din totalul poporului evreu.