Sunt oameni supuși de-a lungul vieţii unor presiuni uriașe. Și unde este „aerul mai rarefiat” decât la vârf? Persoanele de succes sunt, fără îndoială, supuse unui stres mai acut decât oamenii de rând. Care sunt acele elemente care îi fac să reziste?

Huffington Post propune o listă de 9 „secrete” prin care oamenii de succes înving stresul.

1. Au compasiune faţă de propriile nevoi. Cei mai mulţi cred că trebuie să fim duri cu noi înşine pentru a performa la capacitate maximă. Totuşi, studii recente arată că oamenii care au compasiune faţă de ei înşişi sunt mai fericiţi, mai optimişti, mai puţin anxioşi şi mai puţin deprimaţi.

2. Se gândesc la imaginea de ansamblu. A pune lucrurile în perspectivă ne ajută să rămânem motivaţi spre scop chiar şi atunci când nu ne atingem vreun obiectiv.

3. Contează pe rutine. Fiecare decizie pe care o avem de luat creează tensiune în mintea noastră. Poţi elimina mare parte din această tensiune, transformând sarcinile zilnice în obiceiuri, în acţiuni pe care le faci la fel, fără să trebuiască să decizi mereu ceva în dreptul lor.

4. Îşi iau 5 (sau 10) minute pentru a face ceva interesant. Diverse studii au arătat că interesul nu doar combate oboseala, ci chiar conferă energie.

5. Îşi cuantifică temporal sarcinile. Nu te mulţumi doar cu a avea o listă de sarcini de îndeplinit, ci stabileşte-ţi (realist!) şi când vei îndeplini acea sarcină.

6. Folosesc o gândire de tipul „dacă… atunci”. Stabileşte de dinainte cum vei reacţiona într-o situaţie potenţial stresantă, pentru a încerca să nu te laşi luat de valul emoţiilor. De exemplu „dacă voi avea inbox-ul plin de e-mailuri, atunci voi rămâne calm şi relaxat”.

7. Îşi gândesc munca în termenii progresului, nu ai perfecţiunii.

8. Privesc în urmă la progresul pe care l-au făcut deja.

9. Cunosc ce perspectivă îi motivează: fie cea optimistă, fie cea pesimistă. Unii se simt mai motivaţi dacă văd partea negativă – ce se poate întâmpla dacă nu acţionează. Alţii se simt motivaţi dacă gândesc pozitiv – cât de bine pot ieşi lucrurile. Important este să ştii care funcţionează pentru tine.