Accesul la igienă şi educaţie îmbunătăţeşte viaţa copiilor

185

Potrivit raportului UNICEF, publicat marţi, 28 ianuarie, accesul la educaţie le oferă copiilor de pe întreaga planetă o viaţă mai bună. În mod dureros, pentru copiii din ţările subdezvoltate, alături de educaţie ca factor principal de bunăstare se află accesul la toalete curate și la apă potabilă. 

Aproximativ 2 miliarde de copii au reuşit să aibă acces la condiiţii de igienă şi toalete curate din anul 1990 până în prezent, potrivit informaţiilor furnizate de către UNICEF. Îmbunătăţirea igienei a produs îmbunătăţiri în ceea ce priveşte sănătatea. Apa contaminată, spre exemplu, era una dintre cauzele care provocau cele mai multe boli şi decese în rândul copiilor, notează npr.org.

În afară de igienă şi de accesul la toalete în condiţii optime, alt factor care contribuie la îmbunătăţirea situaţiei copiilor este accesul la educaţie, medicamente şi alimente, care a experimentat îmbunătăţiri în ultimii 20 de ani. UNICEF a subliniat faptul că, deşi progresul este lent, totuşi există, deoarece a crescut numărul copiilor care merg la şcoală şi a scăzut cel al copiilor care mor de boli care pot fi evitate. De asemenea, a crescut numărul copiilor vaccinaţi. În anul 1990, au murit 12,6 milioane de copii sub 5 ani, iar în anul 2012, 6,6 milioane, ceea ce presupune o scădere importantă.

Cu toate acestea, există o mare diferenţă între felul în care trăiesc copiii din ţările bogate şi cei din ţările sărace. Spre exemplu, între anii 2008 şi 2012, o treime dintre bebeluşii din Pakistan s-au născut cu o greutate sub cea normală, pe când în SUA doar 8% se aflau în aceeaşi situaţie. În Republica Centrafricană doar 1% dintre copii au cărţi, pe când în Ucraina, spre exemplu, 97% dintre copii au posibilitatea de a avea cărţi acasă.

UNICEF subliniază faptul că mai este încă nevoie de multe eforturi pentru a avansa în această direcţie, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, unde există riscul ca progresul clasei înalte şi a celei de mijloc să mascheze condiţiile deplorabile ale celor mai săraci.