Unde locuiesc cei mai fericiţi tineri

386

Australia ocupă primul loc în topul ţărilor în care tinerii sub 25 de ani o duc cel mai bine, potrivit Indexului The Global Youth Wellbeing, realizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaţionale, în colaborare cu Fundaţia Internaţională pentru Tineret.

Prin acest instrument, experţii au măsurat nivelul bunăstării tinerilor între 10 și 24 de ani din 30 de ţări. Ei au luat în calcul o serie de factori care se încadrează în șase mari domenii: oportunităţile economice, educaţia, sănătatea, accesul la informaţii și tehnologii de comunicare și gradul de siguranţă. Eșantionul inclus în studiu reprezintă circa 70% din întreaga populaţie tânără.

„Acesta este primul Index care adună și conectează informaţii legate de tineri pentru a evalua și compara starea persoanelor tinere din întreaga lume. Va ajuta politicile, societatea și liderii să facă în mod colectiv investiţii inteligente în programele pentru tineret, va încuraja o abordare coordonată a politicilor de planificare și va ajuta la clasarea problemelor tinerilor pe un loc superior în agenda globală”, susţin autorii.

Potrivit raportului, pe primele nouă locuri s-au clasat ţări cu venituri mari: Australia, Suedia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Germania, SUA, Japonia, Spania și Arabia Saudită. Pe ultimul loc se situează Nigeria, o ţară cu venituri mici și mijlocii. Aceasta e urmată de trei ţări cu venituri mici: Uganda, Tanzania și Kenya.

Una dintre surprizele clasamentului este poziţia ocupată de Rusia, una dintre ţările cu venituri mari, potrivit Băncii Mondiale. Ţara s-a clasat pe locul 25 din 30, fiind depășită de regiuni precum Egiptul sau Africa de Sud. La fel de surprinzătoare a fost și pozitia ocupată de Vietnam, o ţară cu venituri mici și mijlocii, potrivit Băncii Mondiale. Locul 11 ocupat de această ţară dovedește că „politicile și instituţiile pot servi nevoii de dezvoltare a tinerilor, chiar și atunci când resursele sunt mult mai constrânse”, scriu autorii în raport.

Cercetarea a mai scos la iveală și alte aspecte legate de bunăstarea tinerilor din cele 30 de ţări studiate. În primul rând, experţii punctează că „o mare majoritate a tinerilor din lume experimentează un nivel scăzut al bunăstării”. De asemenea, ei au observat că și în condiţiile în care se descurcă, această categorie de persoane se lovesc cu anumite „provocări și limitări”.

Nu în ultimul rând, tinerii din fiecare ţară inclusă în studiu au excelat într-un anumit domeniu folosit pentru evaluare, chiar dacă, per total, rezultatele privind gradul de prosperitate a fost slab. Este, de exemplu, cazul Ugandei, care ocupă penultimul loc în clasament. Tinerii din regiune au obţinut însă scoruri mari în ceea ce privește gradul de participare al cetăţenilor la viaţa publică, scrie CNN.

 

Foto: stockvault.net