Ce ar trebui să știi despre cancer

714

Poate una dintre cele mai de temut boli cu care se confruntă omenirea este cancerul, care ucide în fiecare an peste 8 milioane de oameni, potrivit datelor din 2012 ale OMS. În acest context, informaţiile despre factorii de risc ce pot declanșa boala, modalităţile de detectare și tratamentele disponibile devin cruciale pentru protejarea sănătăţii în faţa maladiei.

Cancerul nu face discriminări, ci poate afecta pe oricine, „tineri și bătrâni, bogaţi și săraci, bărbaţi, femei și copii — și reprezintă o povară grea pentru pacienţi, familiile lor și societate”, scriu experţii OMS. Riscul este mult mai ridicat în rândul adulţilor care au depășit vârsta de mijloc – personele de peste 55 de ani reprezintă 77% din totalul cazurilor de diagnostic cu cancer, potrivit organizaţiei Do Something.

Copiii care dezvoltă cancer reprezintă doar un procent din totalul bolnavilor care se confruntă cu această maladie. Cu toate că incidenţa este mică, această afecţiune ocupă locul al doilea în topul cauzelor de deces în rândul copiilor, fiind depășită doar de accidentele mortale.

De altfel, zonele cu cele mai multe decese cauzate de cancer sunt regiunile aflate în curs de dezvoltare. Peste 70% dintre cazuri sunt întâlnite în Africa, Asia, America de Sud și Centrală.

Cei mai importanţi factori care pot conduce la dezvoltarea cancerului sunt stilul de viaţă sedentar, dietele alimentare nesănătoase și obiceiurile nocive, precum consumul de alcool și fumatul. De altfel, fumatul „este singurul cel mai important factor de risc pentru cancer”, punctează experţii OMS. Circa 22% dintre totalul deceselor survenite din cauza cancerului sunt provocate de consumul produselor din tutun.

Din fericire, circa 30% din tipurile de cancer pot fi prevenite prin intermediul transformărilor pozitive legate de stilul de viaţă și prin vaccinarea împotriva anumitor virusuri, precum HPV sau HBV, care pot conduce la dezvoltarea tumorilor.

Cu cât cancerul este detectat mai de timpuriu, cu atât șansele pacientului de a se recupera sunt mai mari. În acest sens este importantă recunoașterea simptomelor care pot fi asociate diverselor forme de cancer și prezentarea la medic pentru diagnosticare. De asemenea, sunt folosite metode de screening, precum mamografiile sau testele PAP, în cazul în care pacientul nu prezintă simptome ale bolii.

Mai departe, tratamentul în cazul unui diagnostic cu cancer se realizează prin intervenţii chirurgicale, chimioterapie și radioterapie, metode adesea însoţite de consilierea psihologică a pacientului. În cazul pacienţilor aflaţi într-un stadiu avansat al bolii există tratamente paliative care, deși nu vindecă, ajută la înlăturarea suferinţei bolnavului. „Alinarea problemelor fizice, psihosociale și spirituale poate fi realizată în cazul a peste 90% dintre pacienţii cu o formă avansată de cancer, prin îngrijire paliativă”, punctează experţii OMS.

 

Foto: stockvault.net