Discriminarea religioasă, la modă în Anglia

760

Un nou caz de discriminare religioasă va fi dezbătut în tribunalele din Londra. Sarah Mbuyi și-a dat în judecată angajatorul, după ce a fost concediată pentru că a refuzat să citească povești despre cupluri gay copiilor pe care îi îngrijea.

Sarah, care lucra la o creșă, crede că este un caz clasic de discriminare religioasă, după ce a fost acuzată că a hărţuit o colegă lesbiană, căreia i-a făcut cadou o Biblie atunci când aceasta își revenea în urma unui accident, scrie The Telegraph.

Sarah susţine că ea a fost de fapt provocată de colega ei în repetate rânduri să își susţină la locul de muncă poziţia faţă de homosexualitate, după ce a aflat că aceasta este o creștină devotată. Biblia a fost un cadou tocmai pentru că Sarah crezuse că această colegă era cu adevărat interesată de credinţa ei.

„Nu am condamnat-o și nu am acuzat-o niciodată, dar, când m-a întrebat direct ce cred, i-am spus că Biblia spune că actul homosexual (nu oamenii) este ceva greșit. Atunci, m-a raportat managerului”, a declarat Sarah, conform Christian Concern.

Prin urmare, a fost chemată în faţa unei comisii disciplinare unde angajatorii au acuzat-o de hărţuire, spunând că un asemenea comportament este inacceptabil. De asemenea, au întrebat-o ce ar face dacă i-ar cere să le citească copiilor povești în care apar părinţi homosexuali, iar ea a spus ca ar refuza.

Cazul este apărat de către Christian Legal Centre, care acuză că este un fenomen răspândit la locurile de muncă, în care se instaurează o cultură a fricii care combate libertatea de expresie și manifestarea credinţei personale.

Acesta este doar unul dintre cazurile de acest gen. Eric Pickles, secretar de stat pentru Comunităţi și Guvern Local (DCLG), avertiza că activiștii atei încearcă să le impună celorlalţi o intoleranţă bazată pe ideea de corectitudine politică, însă „suntem o naţiune creștină”, insista el.

Atitudinile tradiţionale cu privire la teme precum sexualitatea sunt scoase în afara dezbaterii publice de către o nouă formă de cenzură liberală, care le permite doar opiniilor sterile să se facă auzite, avertiza și lordul Neuberger, președintele Curţii Supreme a Marii Britanii, în faţa membrilor Camerei Comunelor.

Poziţia sa a venit în urma unei serii de cazuri din Marea Britanie, în care creștini au fost penalizaţi sau daţi afară de la locul de muncă pentru că și-au exprimat părerea conform căreia căsătoria ar trebui să fie între un bărbat și o femeie.

Un bărbat din Trafford, Greater Manchester, a fost disponibilizat după ce a scris pe contul său privat de Facebook că i se pare că aceste cununii gay în biserici înseamnă deja „un pas prea departe“. Într-un alt caz, Gary McFarlane, care lucra pe postul de consilier pentru cupluri, a fost dat afară după ce a menţionat că ar putea avea o problemă de conștiinţă în a face terapie sexuală cuplurilor gay.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.