Bărbaţii sunt mai uituci decât femeile

257

Deși problemele de memorie apar în cazul ambelor sexe, bărbaţii sunt cei care se confruntă cu mai multe astfel de episoade decât femeile, susţin experţii de la Universitatea Norvegiană de Știinţă și Tehnologie, într-un studiu publicat în BMC Psychology.

„A fost surprinzător să observăm că bărbaţii uită mai des decât femeile. Acest lucru nu a mai fost documentat anterior. De asemenea, a fost surprinzător să vedem că bărbaţii sunt la fel de uituci chiar dacă au 30 sau 60 de ani. Rezultatele sunt lipsite de ambiguitate”, a declarat coautorul studiului, prof. Jostein Holmen.

La cercetare au participat peste 37.000 de bărbaţi și femei cu vârste de peste 30 de ani. Aceștia au fost rugaţi să răspundă la nouă întrebări, în scopul evaluării abilităţilor lor de memorie. Printre acestea s-au numărat și întrebări referitoare la alterarea capacităţii de memorare odată cu înaintarea în vârstă sau legate de existenţa dificultăţilor de amintire a numelor, datelor sau evenimentelor petrecute la un moment dat. De asemenea, experţii au măsurat și nivelul de educaţie, starea de sănătate, gradul de depresie și de satisfacţie al vieţii participanţilor.

Circa jumătate dintre voluntari au declarat că se confruntă cu probleme de memorie, iar 68% dintre aceștia au considerat că abilitatea lor de memorare s-a degradat odată cu trecerea timpului. Aproximativ 1,2% dintre femei și 1,6% dintre bărbaţi au susţinut că suferă de tulburări severe ale memoriei. Cele mai dificile detalii de reţinut au fost numele, urmate de date. De asemenea, chiar dacă nemulţumirile legate de abilitatea de memorare au fost mai des întâlnite în rândul persoanelor cu o vârstă mai înaintată, un număr semnificativ de tineri au declarat că întâmpină anumite probleme de memorie.

„În general, bărbaţii au raportat mai des nemulţumiri legate de memorie, în raport cu femeile”, scriu autorii în studiu. Însă femeile au fost cele care au susţinut mai frecvent decât bărbaţii că au întâmpinat modificări ale abilităţii de memorare pe parcursul procesului de îmbătrânire.

„Am emis multe speculaţii legate de motivul pentru care bărbaţii raportează mai des probleme legate de memorie, faţă de femei, dar nu am fost în stare să descoperim o explicaţie. Acesta rămâne în continuare un mister nerezolvat”, a declarat prof. Holmen.

De asemenea, ei au observat și că, indiferent de sex, problemele de memorie sunt mai frecvente în rândul indivizilor cu un grad scăzut de educaţie, în raport cu cei cu un nivel mai înalt. Totodată, depresia și anxietatea au influenţat negativ abilităţile de memorare ale participanţilor.

Și experţii de la Mayo Clinic au observat că problemele de memorie și gândire, asociate primelor faze ale demenţei, apar mai frecvent în rândul bărbaţilor, decât al femeilor, scrie Live Science. Ei au analizat aproximativ 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 70 și 89 de ani. Majoritatea nu au înregistrat probleme ale funcţiilor mentale. Doar 16% prezentau simptome ușoare de deteriorare cognitivă și 10% sufereau de demenţă.

Experţii au observat că bărbaţii care sufereau de ușoare deteriorări ale funcţiilor creierului erau mai numeroși decât femeile. Rezultatele au rămas valabile chiar și după includerea unor factori precum statusul marital sau gradul de educaţie. Pentru a stabili însă dacă rata de apariţie a noilor simptome ce indică degradarea ușoară a funcţiilor cognitive este necesară urmărirea subiecţilor pe o perioadă mai lungă de timp, a declarat coautorul studiului, dr. Rosebud Robers.