Beneficiile ascunse în spatele suferinţei

1731

La prima vedere, momentele de suferinţă pe care inevitabil le trăim de-a lungul vieţii aduc doar durere fizică, emoţională sau spirituală. Însă aceste episoade mai mult sau mai puţin tragice ascund lecţii valoroase pe care poate altfel nu le-am fi putut învăţa.

Una dintre primele tendinţe pe care le avem în momentele tragice este probabil aceea de a ne reprima starea negativă, de a intra în așa numita „fază de negare" sau de a ne distrage într-un chip sau altul atenţia de la durere. Însă această metodă „nu rezolvă problema", punctează dr. psihiatru Jegg Skolnick, de la Universitatea Washington, într-un articol pentru Psychology Today. „Doar o amână în timp ce se agravează", continuă expertul.

Tocmai pentru că tragediile nu pot fi evitate de-a lungul vieţii și ne afectează pe toţi, fără discriminare, creierul nostru are nevoie să se transforme astfel încât să dezvolte strategii pentru a face faţă acestor momente. „Perspectiva – care provine în urma dezvoltării creierului – poate face diferenţa între a fi dărâmat de o traumă și a deveni mai puternic în urma ei", susţine dr. Skolnick.

Suferinţa, privită cu alţi ochi

Dacă luăm ca exemplu pacienţii încercaţi de o boală care le transformă viaţa într-o numărătoare inversă, cel mai probabil vom rămâne surprinși de reacţiile lor pozitive legate de experienţa îngrozitoare pe care tocmai au depășit-o. „Mulţi dintre ei îţi vor spune că a fost cel mai bun lucru care li s-a întâmplat", remarcă expertul.

În urma diagnosticului cu cancer, mulţi pacienţi au învăţat să își trăiască viaţa altfel faţă de cum au făcut-o în trecut. Poveștile lor emoţionante și lecţiile preţioase pe care au apucat să le împărtășească lumii stau mărturie faptului că tragediile prin care trecem ne pot schimba existenţa în bine, ne pot transforma perspectivele și ne arată cum trebuie trăită viaţa.

3 lecţii învăţate în urma suferinţei

Durerea care te ajută să crești – „atunci când vremurile sunt dificile, adu-ţi aminte că durerea apare cu un scop", scrie Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel. În fiecare moment de suferinţă ar putea sta o lecţie esenţială care te transformă într-un alt om – mai pregătit, mai experimentat, mai puternic.

Durerea care te ajută să descoperi fericirea – nu de puţine ori abia în momentele tragice descoperim cât de binecuvântată era viaţa noastră anterioară suferinţei. Iar aceste situaţii pot fi ca o trezire la realitate. Și chiar dacă nu putem schimba trecutul, episoadele dureroase ne oferă o șansă de a ne transforma viitorul. La fel ca în cazul pacienţilor care au învins cancerul și pe care boala i-a învăţat să trăiască fiecare moment cu sens, experienţele delicate ne ajută să vedem mult mai clar lucrurile care există în viaţa noastră și pentru care suntem recunoscători. În plus, așa cum sublinia Chernoff, „de fiecare dată când ești rănit, te vindeci", iar durerea, la fel ca și fericirea, vine și trece.

Durerea care ne apropie – se spune că „prietenul la nevoie se cunoaște", iar sprijinul pe care îl primești de la cei care îţi sunt alături în momentele dificile ajută la întărirea legăturii. Așa cum puncta Frank Viola, scriitor și speaker religios, un prieten adevărat îţi rămâne aproape atât la bine, cât și la greu.