Cum contribuie medicamentele anti-răceală la răspândirea gripei

312

Deși ajută la reducerea stării febrile, medicamentele care conţin ibuprofen, acetaminofen (paracetamol) și acid acetilsalicilic (aspirina) ar putea contribui la răspândirea cu ușurinţă a cazurilor de gripă, susţin experţii canadieni de la Universitatea McMaster.

„Pentru că febra poate de fapt să reducă cantitatea de virus din corpul unei persoane bolnave și micșorează riscul transmiterii afecţiunii altei persoane, consumul de medicamente care reduc febra poate favoriza transmiterea (virusului)", a declarat coordonatorul studiului, prof. David Earn. Din acest motiv, concepţia oamenilor potrivit căreia scăderea febrei diminuează riscul infectării celor din jur ar putea fi eronată, sugerează expertul.

În cadrul demersului specialiștii au folosit rezultate obţinute în experimente efectuate pe subiecţi umani și pe dihori (în cazul cărora gripa se manifestă la fel ca la oameni). Concluziile au arătat că, pe teritorul Americii de Nord, folosirea pastilelor care scad febra a condus anual la creșterea numărului cazurilor de îmbolnăviri de gripă cu 5%.

Experţii susţin că fenomenul de răspândire a gripei produs de reducerea febrei cu ajutorul medicamentelor necesită studii viitoare. Ei recomandă însă persoanelor care prezintă simptomele gripei să își ia zile libere, pentru a evita să îi infecteze pe ceilalţi. „Febra este un mecanism de apărare care ne protejează pe noi și pe ceilalţi. Medicamentele care scad temperatura ar trebui luate doar pentru a diminua disconfortul, nu pentru a le permite oamenilor să iasă în comunitate atunci când ar trebui să stea încă în casă", a declarat prof. David Price, de la Universitatea McMaster.

Cercetătorii de la Universitatea Reading, din Marea Britanie, atrag însă atenţia asupra faptului că mecanismul de răspândire al gripei este mult mai complex decât modelul de calcul folosit de experţii canadieni. „Acesta ar putea fi unul din factorii care influenţează răspândirea gripei, dar per total sunt atât de mulţi factori implicaţi, încât este dificil să ne închipuim că oamenii nu vor mai lua remedii împotriva răcelii din această cauză", a declarat prof. Ian Jones, citat de Daily Mail.