Generaţia Y redefineşte viitorul religiei

440

Un număr din ce în ce mai mare de tineri americani ce aparţin generaţiei Y (născuţi după anul 1980) se îndepărtează de religiile în care au crescut şi cei mai mulţi aleg să nu aparţină nici unei religii.

Aceasta este concluzia unui studiu recent, realizat de Centrul Religios al Universităţii Georgetown şi de Institutul Public de Cercetare a Religiei, în rândul a 2.013 tineri americani. Astfel, una dintre tendinţele semnificative ce reiese din studiu este faptul că 25% dintre tinerii chestionaţi recunosc că nu au nicio afiliere religioasă, deşi aproximativ 55% dintre ei au beneficiat de o educaţie religioasă. Creşterea este semnificativă, întrucât ultimul sondaj înregistra numai 14% tineri neafiliaţi religios.

Din punct de vedere al apartenenţei denominaţionale, scăderea afilierii religioase este eterogenă. Cei mai mulţi tineri pierde denominaţiunea catolică, cu o scădere de 8%, în timp ce denominaţiunile protestante pierd 5% dintre credincioşii de vârsta tinerilor din generaţia Y. La extrema cealaltă, evanghelicii şi bisericile în care predomină tinerii de culoare au pierdut doar 1% dintre tineri, în timp ce grupurile ne-creştine au câştigat 1% credincioşi.

În ceea ce priveşte raportarea la creştinism şi la Biblie, 76% dintre tineri sunt de acord că religia creştină are valori şi principii bune, iar 63% dintre ei cred că iubirea aproapelui este una dintre preocupările creştinismului contemporan. În schimb, peste 60% dintre tineri consideră că bisericile creştine sunt anti-gay, au prejudecăţi şi sunt ipocrite.

Mai puţin de unde sfert 23% dintre tineri cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu şi trebuie luat literal, în timp ce 37% cred că Biblia este scrisă de oameni şi nu reprezintă transcrierea Voii lui Dumnezeu.

Realizatorii studiului au dorit să afle şi opiniile tinerilor cu privire la probleme curente, dezbătute frecvent în spaţiul public. Tinerii din generaţia Y se manifestă pro-avort (54%), pro căsătorii gay (59%), dar împotriva accesului liber la pornografie (57%)

Totuşi, atunci când se compară cu generaţia părinţilor lor, 40% dintre tineri s-au caracterizat prin atribute negative. Tinerii din generaţia Y cred despre ei că sunt leneşi, mai puţini morali şi mai egoişti.

„Aceşti tineri sunt foarte ne-religioşi. În cazul lor este evidentă o religiozitate mai scăzută decât media populaţiei, inclusiv în ceea ce ţine de participarea la ritualurile religioase şi la serviciile de închinare”, a declarat Daniel Cox, director de cercetare la Centrul Religios al Universităţii Georgetown.

Expresia „generaţia Y” a apărut pentru prima dată în august 1993 şi a fost folosit în descrierea generaţiei moderne, ca succesor al generaţiei X, încadrată între anii 1946 şi 1980. Din generaţia Y fac parte toţi tinerii născuţi aproximativ între anii 1980 şi 2000, care sunt caracterizaţi de viteză, dinamism, care sunt buni cunoscători ai tehnologiilor moderne şi sunt foarte încrezători în ei înşişi.