Cât de etică este alegerea copiilor cu material genetic perfect

311

Bucuria imensă de a deveni părinţi pare pentru mulţi cea mai mare bucurie, înainte de aducerea pe lume a unui copil. Dar până atunci, bucuria părinţilor poate fi umbrită de rezultatele testelor genetice, care pot indica anomalii genetice încă dinainte ca bebeluşul să apară pe lume. Este însă moral ca ştiinţa să ia rolul selecţiei naturale şi să aleagă doar embrionii perfecţi genetic?

Se pare că ştiinţa are o rezolvare şi la această problemă, prin testarea genetică a fătului, direct din sângele mamei, cât şi chiar înainte ca mama să rămână însărcinată, adică, în cazul fertilizării in vitro, înainte de implantarea embrionilor. De altfel, în aceast domeniu se înregistrează tot mai multe progrese tehnologice în vederea aducerii pe lume a unor bebeluşi cât mai sănătoşi, ştiinţa sfidând astfel selecţia naturală.

Cea mai nouă metodă de a selecta cu ajutorul ştiinţei „copiii" cu material genetic perfect sănătos a fost prezentată luna trecută în cadrul Congresului anual al Societăţii Europene pentru Reproducere Umană şi Embriologie (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE): selecţia embrionilor perfecţi genetic, rezultaţi în urma fertilizării in vitro, după o testare de numai 24 de ore.

De altfel, Connor Levy, născut pe 18 mai, este primul bebeluş născut în urma unei asemenea selecţii. Tehnica utilizată în cazul micului Connor este denumită secvenţiere de generaţie nouă (next-generation sequencing – NGS), potrivit The Telegraph.

Deşi extrem de utilă în cazul femeilor trecute de 30 de ani şi în cazul familiilor cu istoric de afecţiuni genetice sau cromozomiale, această procedură ridică şi o mare problemă etică. „Testul de diagnostic preimplantaţional este utilizat, însă, şi pentru selecţia embrionilor în funcţie de sex, ceea ce nu este etic. Şi acest lucru nu poate fi controlat, din păcate", subliniază medicul Daniel Tutunaru, de la Genesys Fertility Center, din Bucureşti.

În SUA, 16 din 17 femei aleg să avorteze un copil care suferă de fibroză chistică. Altele avortează dacă află că fătul are gene ce ar putea cauza sindromul Down sau cancer de sân. Iar ştiinţa pare să dea un impuls şi mai mare prevenirii apariţiei pe lume a „copiilor defecţi", explică John Stonestreet, editorialist pentru Christian Post.

„Nu suntem martorii unor cazuri izolate de eşec moral. Suntem martorii unei culturi care apreciază viaţa în funcţie de utilitate şi perfecţiune, care urmăreşte să distrugă pe cei prea slabi, incomozi sau a căror viaţă ar fi prea costisitoare", concluzionează Stonestreet.