Cât de vulnerabili suntem la gândirea negativă a celor din jur

753

Oricât de imuni ne-am propune să fim faţă de influenţa negativă a celor din jur, experienţa personală, dar și studii de specialitate, arată că reușita nu este de fiecare dată de partea noastră, existând și situaţii în care ne însușim cu ușurinţă ideile, emoţiile sau manifestările cu substrat negativ ale altora.

O cercetare publicată în Clinical Psychological Science explică această “contagiune” prin faptul că, deși trăsăturile noastre de personalitate se cristalizează în perioada adolescenţei, definitivându-se apoi, ele nu rămân fixe, ci sunt supuse modelării anumitor factori exteriori.

Unul dintre acești factori, analizaţi în studiul condus de psihologul Gerald Haeffel, de la Universitatea Notre Dame, este reprezentat de proximitatea fizică dintre oameni, manifestată pe termen lung.

Pentru a testa ipoteza potrivit căreia oamenii care petrec mult timp împreună exercită reciproc o influenţă ce transcende predispoziţiile lor psihologice, Haeffel și-a îndreptat analiza asupra unor perechi de colegi de cameră din cadrul universităţii. Observaţiile efectuate – care au arătat că, după maxim 3 luni de convieţuire în aceeași cameră, persoane optimiste, vesele și încrezătoare au preluat felul negativist de a fi al colegilor – au întărit ideea cum că trăsăturile interne sunt maleabile, oamenii putând “împrumuta” de la ceilalţi tipare de gândire total diferite de cele proprii, în special atunci când se află în perioadele de tranziţie ale vieţii.

Și atitudinile pozitive îi pot “contamina” pe cei pesimiști, dar reversul este mai probabil, cercetarea arătând că o gândire negativistă se transmite mult mai ușor decât opusul său, în special după perioade mai mari de 6 luni de convieţuire cu o persoană marcată de perspective sumbre de viaţă.

Psihologii atrag atenţia că astfel de situaţii pot duce la vulnerabilizarea cognitivă a persoanelor echilibrate, care, prin efectul de contagiune, pot dezvolta la un moment dat și depresii. Însă, dacă știm cum să folosim în favoarea noastră această vulnerabilitate, completează specialiștii, evitând să ne lăsăm influenţaţi de ceea ce ne-ar putea face mai pesimiști, mai slabi, mai neîncrezători și căutând, în schimb, să beneficiem de acele împrejurări care ne-ar ajuta să diminuăm defectele personale de gândire, vom ieși în câștig, nu în pierdere.