Homosexualii denunţă stigmatizarea lor în mediul creştin

46

Deşi discursul mediatic menţionează tot mai favorabil comunitatea gay, voci din cadrul ei acuză că discriminarea persistă, în numeroase medii, şi mai ales în cele religioase. Ross Murray, director la GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) denunţă mediile creştine pentru stigmatizarea persoanelor cu orientare sexuală diferită de cea a majorităţii.

Convins că stigmatizarea este promovată în mod voluntar, Murray utilizează ultimele statistici referitoare la acest aspect, pentru a ilustra că în mediile creștine se promovează încă o atitudine homofobă.

Majoritatea homosexualilor consideră că islamismul (84%), mormonii (83%), catolicii (79%) şi bisericile evanghelice (73%) sunt printre cele mai neprimitoare şi reci confesiuni, notează Religion News. Potrivit sondajului, o mare parte a persoanelor gay intervievate declară că au simţit mai multă acceptare din partea societăţii seculare decât din partea membrilor ei religioşi. Astfel, 29% dintre cei implicaţi în studiu au spus că au fost respinşi de către un prieten apropiat sau de un membru al familiei, iar 21% susţin că au fost nedreptăţiţi la locul de muncă.

Studiul a vizat, totodată, relaţia persoanelor LGBT (aparţinând comunităţii lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale) cu religia. Cercetarea a constatat că persoanele LGBT sunt mai rar afiliate religios, în comparaţie cu populaţia generală, motivând că acesta este un rezultat al atitudinii neprietenoase a religiilor faţă de homosexuali. Studiul, efectuat de Pew Religion, a notat şi că 50% dintre homosexuali susţin că nu au nicio religie, comparativ cu 20% dintre heterosexuali. O treime dintre persoanele gay care au o religie arată că există un conflict între principiile religiei lor şi orientarea sexuală pe care o au. Dintre cei care susţin că au o religie, 42% sunt creştini.

Murray citează şi alte statistici Pew care relevă că aproximativ trei sferturi dintre protestanţii evanghelici albi (74%), și majoritatea adulţilor albi afiliaţi religios (55%) afirmă că există un conflict între homosexualitate și convingerile lor religioase. Același studiu demonstrează existenţa unei corelaţii puternice între participarea religioasă şi convingerea că homosexualitatea trebuie descurajată. Plecând de la aceste statistici, Murray, la rândul lui homosexual declarat, susţine că „stigmatizarea este încă propagată. Chiar și atunci când persoanele homosexuale au reușit să împace credinţa cu orientarea sexuală, [tot mai trebuie să îi înfrunte pe] cei care încearcă în mod activ să regenereze conflictul interior". Pentru ca percepţia religioşilor privind homosexualii să se schimbe, spune Murray, e nevoie ca homosexualii creştini să aibă curajul să vorbească.

Homofobia demonstrată experimental

Existenţa unei atitudini de respingere faţă de homosexuali a fost dovedită și experimental. Timothy Kurek, un creștin conservator care consideră că homosexualitatea este un păcat, a iniţiat un experiment în cadrul căruia să vadă cum este să fii gay, informează The Guardian. Drama trăită de o cunoștinţă apropiată, o lesbiană ce a fost respinsă de familie, l-a determinat să renunţe la a „mai arunca cu piatra". Astfel, Kurek a decis ca, timp de un an, să se dea drept homosexual, pentru a înţelege sentimentele acestor oameni din clipa în care își recunosc orientarea sexuală.

„Am vrut să văd cum îmi va schimba viaţa etichetarea ca homosexual", a explicat el, după ce le-a spus tuturor că de fapt preferă bărbaţii și chiar s-a angajat la o cafenea pentru homosexuali. În perioada în care a trăit cu o altă identitate sexuală, Tim și-a pierdut 95% dintre prieteni, care nici măcar n-au mai vrut să vorbească cu el.

Care ar trebui să fie atitudinea creștinilor?

Unul dintre răspunsurile tot mai răspndite este că „ar trebui să găsim modalităţi pentru a susţine şi încuraja pe cei care vor să facă parte sau fac deja parte dintr-o uniune civilă, deoarece ei au un rol foarte mare în biserică", aşa cum scrie pastorul baptist Chalke, în revista Crisitianity.

Totuşi, această schimbare a atitudinii faţă de homosexualitate chiar în interiorul unor biserici creștine face şi victime mai puţin vizibile: cei care cred sincer că Biblia condamnă homosexualitatea, dar sunt etichetaţi ca fiind bigoţi, afirmă Sprigg, purtător de cuvânt pentru The Family Research Council. „Mass-media va saluta pe cineva care admite cu sinceritate că e gay, dar cineva care exprimă pur și simplu opinii personale religioase despre comportamentul homosexual este atacat", a afirmat reprezentantul organizaţiei evanghelice.

Adoptarea unei atitudini de înţelegere și compasiune faţă de persoanele homosexuale rămâne în continuare o provocare pentru mediul creştin, atent totodată la a nu-şi compromite valorile care îi dau identitate. O poziţie de echilibru în această privinţă îi aparţine arhiepiscopului de York, John Sentamu, care declara că „avem multe penitenţe de făcut înainte să îi privim în ochi pe fraţii și surorile noastre de orientare homosexuală. Dar istoria aceasta tristă nu ar trebui să diminueze necesitatea de a spune adevărul în dragoste", a scris înaltul prelat pentru The Guardian.