De ce nu ar trebui să iei telefonul mobil cu tine în dormitor

2641

Dormitorul nu ar trebui să fie locul în care îţi păstrezi telefonul mobil pe timpul nopţii, atunci când dormi, avertizează experţii. În special acesta, dar și alte aparate electronice aflate în camera destinată dormitului, ar putea fi motivul pentru care te confrunţi cu insomnia și alte tulburări ale somnului.

Telefonul mobil îţi poate induce o stare de „hipervigilenţă” pe timpul nopţii, caracterizată prin experimentarea unei stări constante de tensiune. Acest lucru îţi diminuează calitatea orelelor de odihnă și te expune pericolului de a experimenta probleme legate de somn, scrie Daily Mail. „Pentru a avea un somn bun, trebuie să te simţi în siguranţă și să nu te îngrijoreze nimic. Dar prin faptul că îţi ţii telefonul aproape în timpul nopţii, în mod inconștient spui că vrei să răspunzi telefonului. Creierul va monitoriza situaţia, iar somnul tău va fi mai puţin profund și mult mai susceptibil de a fi deranjat”, sublinia dr Neil Stanley, expert pe probleme de somn.

Totodată, lumina puternică produsă de telefonul mobil poate altera semnificativ calitatea somnului, prin dereglarea ritmului natural al corpului, explică dr. Charles Czeisler, profesor în medicina somnului la Universitatea Harvard. Această lumină îţi păcălește creierul, determinându-l să creadă că este zi, nu noapte.

Experţii au avertizat anterior asupra pericolelor folosirii gadgetului cu puţin timp înainte de culcare. Lumina albastră a acestor dispozitive poate altera producţia hormonului melatonină, care este extrem de important în reglarea somnului și a ritmului circadian. Autorii unui studiu recent sugerau că folosirea telefonului mobil după ora 21 conduce la scăderea productivităţii și eficienţei în ziua următoare, din cauza problemelor de somn și de relaxare. „Smartphone-urile sunt aproape perfect concepute să tulbure somnul”, scria autorul studiului, prof. asistent Cristopher Barnes.

Însă lumina produsă de ecranele telefoanelor mobile poate fi dăunătoare chiar și în timpul somnului, în situaţiile în care primești apeluri sau mesaje în timpul nopţii. Circa 40% dintre utilizatorii de smartphone susţin că, dacă ar fi deranjaţi în timpul somnului de notificările primite pe telefonul mobil, ar verifica despre ce e vorba, scrie Daily Mail. „Dacă îţi verifici telefonul, îţi vei stimula totodată părţi cognitive ale creierului tău, lucru care te va împiedica să mai dormi”, precizează dr. Guy Meadows, specialist pe probleme de insomnie la The Sleep School.

„De la a vedea cât este ora și cine ţi-a trimis e-mail, până la a sta treaz, suferind de anxietate, este o pantă alunecoasă. Dacă te trezești în mijlocul nopţii și îţi verifici telefonul, vei deveni în mod inevitabil frustrat și îngrijorat de ceva ce ai văzut, lucru care va determina corpul tău să devină tensionat”, este de părere dr. David M. Claman, directorul Centrului pentru Tulburări de somn de la Centrul Medical al Universităţii California San Francisco, scrie NY Times.

În ciuda acestor pericole pentru somn și implicit sănătate și productivitate, circa 8 din 10 utilizatori de telefoane mobile își ţin telefonul mobil pe timpul nopţii în aceeași cameră în care dorm, arată un raport realizat de Ofcom, scrie Daily Mail. Un sondaj realizat de Huffington Post arăta că circa 64% dintre tinerii de 18-29 de ani au adormit alături de telefonul mobil sau tabletă. Adulţii între 30-44 de ani și cei între 45-64 de ani au recunoscut că au împărţit patul cu un astfel de gadget în proporţie de 29%, respectiv 30%.

Foto: stockvault.net