Câte ore stau românii pe internet şi de ce

1087

România ocupă locul al doilea în Europa în topul ţărilor ai căror locuitori petrec cel mai mare număr de ore pe internet, potrivit celui mai recent studiu Mediascope.

Pe primul loc în Europa se află Ucraina, cu o medie de 20 de ore pe săptămână de utilizare a internetului, urmată de România cu 18,6 ore şi Turcia cu o medie de 18,3 ore, arată raportul.

Între cele mai populare activităţi pe care le au românii pe internet sunt mesageria instant (cu 60% mai mult decât media europeană), dar şi pentru informare şi documentare.

În top se mai remarcă danezii, care sunt foarte activi în mediul online – făcând recenzii şi oferind feedback după utilizarea anumitor produse şi servicii, de două ori mai des decât media înregistrată la nivelul întregii Europe – şi grecii care folosesc blogurile cel mai ades.

Timpul petrecut online de către europenii cu acces la internet a crescut cu 15% din 2010, situându-se în prezent la o valoare de 14,8 ore pe săptămână. Însă, timpul petrecut pe internet este în continuare devansat de cel petrecut în faţa televizorului – 16,8 ore săptămânal.

Peste ocean, şi americanii se confruntă cu foarte mulţi dependenţi de computer şi tehnologie. Pentru a combate acest fenomen, care se numeşte nomofobie (adică dependenţa de telefonul mobil şi computer) o firmă americană a creat tabere de recreere pentru adulţii care sunt în căutarea deconectării.

Acolo, regulile sunt simple: nu există computere, nici tablete, nici măcar ceasuri; nu ai voie să vorbeşti despre serviciu şi nici măcar despre vârstă; ba chiar nu e voie să-ţi spui adevăratul nume.