De ce este bine să ieși mai des în natură

334

Odată cu trecerea timpului, omul s-a îndepărtat treptat de mediul său natural de viaţă, adaptându-se civilizaţiei aflate într-un progres permanent. Care sunt, însă, consecinţele medicale ale acestui „divorţ“ de natură?

Artificializarea existenţei a dus la apariţia unei tulburări de deficit de natură, cu efecte nu doar asupra fizicului, ci și asupra psihicului uman, notează în cartea sa din 2005, Last Child in the Woods: Saving Our Children From Nature-Deficit Disorder, scriitorul american Richard Louv.

Recunoscând că sintagma de tulburare de deficit de natură nu indică neapărat o realitate medicală, pentru că nu există o astfel de afecţiune înscrisă în Manualul Bolilor Psihice, ci este o exprimare menită să atragă, în mod șocant, atenţia cu privire la dezavantajele modernităţii asupra sănătăţii omului, Louv surprinde, totuși, un adevăr susţinut și de studiile de specialitate.

Cercetări vizând impactul lumii naturale asupra minţii noastre demonstrează beneficii majore în aces sens: introducerea unor elemente de mediu natural (materiale, plante și forme naturale, motive botanice etc.) în spaţiile moderne de lucru influenţează pozitiv productivitatea angajaţilor sau recuperarea stării de sănătate, în cazul celor spitalizaţi într-o clinică ce respectă principiile unui design ecologic.

Totdată, apropierea omului de natură îl face mai puţin orientat spre sine și mai capabil să valorizeze, în mod autentic, relaţiile cu semenii sau, cu alte cuvinte, sporește altruismul în detrimentul egoismului, arată o altă serie de studii.

În același registru se înscriu și cercetările care subliniază importanţa timpului petrecut în natură prin efectele pozitive manifestate asupra creativităţii, intuiţiei și reducerii stresului cotidian.

Mai mult, un studiu recent efectuat de o echipă de cercetători scoţieni pe două grupuri de pietoni, de care au fost atașate aparate electroencefalografe mobile, arată că acei voluntari care au străbătut spaţii verzi, naturale au dat dovadă de un nivel mai scăzut în ceea ce privește frustrările și de o mai bună capacitate meditativă.

Cu siguranţă, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care este bine să ieșim mai des în natură. Mai multe putem descoperi practic, nu doar teoretic!