Ce îi face pe oameni să creadă în prezicători

75

Cercetătorii australieni au descoperit că oamenii tind să creadă că viitorul poate fi prezis în momentele în care simt că nu mai deţin controlul asupra propriei vieţi, notează Live Science.

Katherine Greenway, psiholog la Universitatea din Queensland, Australia, a vrut să testeze teoria conform căreia sentimentul de control este strâns legat de motivele pentru care oamenii cred că viitorul poate fi prezis. La experimentul organizat de cercetători au participat 85 de studenţi care au fost împărţiţi în două grupe. O parte a avut de relatat în scris o experienţă în care au deţinut controlul asupra unei situaţii, iar cealaltă parte a descris un moment în care au simţit că au pierdut controlul asupra evenimentelor. Apoi, toţi participanţii au răspuns la întrebări legate de convingerile lor cu privire la domeniul paranormalului.

Cercetătorii au observat că grupul care a relatat o întâmplare despre momentul în care au pierdut controlul asupra situaţiei aveau convingeri mult mai puternice în legătură cu abilitatea de a prevesti viitorul.

De asemenea, acei participanţi care au citit un scurt text din care reieşea că a fost demonstrată ştiinţific posibilitatea prezicerii viitorului au susţinut că se simt mai stăpâni în ceea ce priveşte propria soartă, faţă de cei care au citit un text în care acest fenomen era clasat drept mit.

Concluziile studiului arată că oamenii apelează la credinţa în superstiţii ca o modalitate de a face faţă momentelor în care simt că pierd controlul asupra situaţiei, dar şi pentru că acest lucru îi ajută să se simă din nou responsabili asupra propriei vieţi.

Există însă şi critici care contestă rezultatele studiului. Kristin Laurin, care studiază comportamentul organizaţional la Universitatea Stanford, este de părere că o previziune îi poate oferi controlul doar dacă ea experimentează premoniţia, nu şi în cazul în care altcineva îi prezice viitorul. Mai mult, ea consideră că o cunoaştere a evenimentelor viitoare poate oferi oamenilor sentimentul că nu pot face nimic pentru a-şi schimba soarta, dacă acestea au fost deja rânduite.

În ciuda faptului că nu există dovezi ştiinţifice care să arate că viitorul poate fi prezis, unul din patru americani cred în existenţa unor abilităţi precognitive. Drept urmare, mii de dolari sunt cheltuiţi anual pe serviciile oferite de mediumuri.