Ce pierzi atunci când muncești prea mult

1502

Volumul prea mare de lucru sau frica de a rămâne fără un loc de muncă sunt doar două din motivele care ne îndeamnă să ne sacrificăm timpul personal pentru a petrece multe ore la serviciu, peste programul de lucru. Consecinţele acestui obicei pot fi însă catastrofale pentru cel care se omoară, uneori la propriu, cu munca.

Anul trecut, poveștile tragice a doi tineri de numai douăzeci și ceva de ani, epuizaţi de muncă au devenit virale. Pentru ei, sarcinile de la serviciu au fost ultimele lucruri pe care le-au făcut în viaţă. Moritz Erhardt avea doar 21 de ani și era intern la Bank of America Merrill Lynch. El a plătit cu propria viaţă preţul muncii în exces, după ce a lucrat trei nopţi în continuu.

Mita Duran, copywriter la Agenţia de Publicitate Young & Rubicam Indonezia, a intrat în comă la scurt timp după ce a publicat pe contul ei de Twitter următorul mesaj: „30 de ore de muncă și încă reziiist”. Episodul i-a fost, în final, fatal. Pe lângă multiplele ore petrecute peste program muncind, moartea Mitei ar putea fi provocată și de consumul unei băuturi energizante cunoscute drept „Red Bull Thailandez”.

Nu întotdeauna munca în exces ucide, însă consecinţele grave ale petrecerii prea multor ore peste program îţi poate afecta multiple aspecte ale vieţii: de la sănătate și până la relaţiile interumane.

De multe ori, prelungirea programului de muncă poate însemna micșorarea orelor dedicate odihnei și dormitului. Privarea de somn ne dă peste cap întregul organism. O singură jumătate de oră de somn pierdut poate diminua vigilenţa în timpul zilei cu până la 32%. În același timp, dormitul insuficient crește riscul dezvoltării unor afecţiuni cronice precum problemele cardiovasculare, obezitatea sau experimentarea unui atac cerebral.

De asemenea, obiceiul de a-ţi pierde nopţile poate conduce la depresie, dezvoltarea tulburărilor de atenţie sau deteriorarea funcţiilor mentale, arată studiile. Nu în ultimul rând, o cercetare arată că privarea de somn îţi poate afecta capacitatea de a lua decizii, o abilitate esenţială la locul de muncă.

Dormitului insuficient i se adaugă stresul și presiunea enormă adunate în urma timpului în exces petrecut muncind. Iar faptul că timpul tău este, în mare parte, dedicat lucrului, ar putea să te determine să îţi însușești anumite obiceiuri nocive, precum săritul peste mesele zilnice sau adoptarea unui stil de viaţă sedentar.

Faptul că muncești mult prea mult poate fi dăunător pentru calitatea rezultatului final al proiectelor în care ești implicat, scrie Mita Zetlin, președintele Societăţii Americane pentru Jurnaliști și Scriitori, într-un articol pentru Inc.com. „Cu cât îţi iei mai multe sarcini, cu atât mai mici sunt șansele să faci o treabă excelentă la vreuna dintre ele”.

În plus, relaţiile cu ceilalţi pot avea de suferit din cauza asta. Obiceiul poate duce la erodarea legăturii cu familia, cu partenerul sau cu prietenii, lucru care, mai departe, are consecinţe negative și asupra celui care muncește în exces. El ajunge astfel să se simtă singur și izolat de cei din jur.

Potrivit unui sondaj efectuat de BestJobs în 2012, circa 35% dintre respondenţi au declarat că stau peste program pentru că au de îndeplinit „prea multe atribuţii la locul de muncă”. Circa 28% dintre respondenţi petrec chiar și peste 10 ore în fiecare zi la locul de muncă, iar alte 17 procente lucrează 8-9 ore la serviciu, însă își continuă sarcinile de la job acasă sau în timpul weekendului. Nu mai puţin de 86% dintre cei chestionaţi de BestJobs, tineri cu vârste între 25 și 35 de ani, s-au arătat dispuși să „își sacrifice timpul în favoarea banilor”.