Ateismul pătrunde în ţara lui Allah

304

Unul dintre cei mai vocali tineri activiști din capitala Irakului, care folosește un pseudonim pentru propria sa protecţie, este descris drept „convertorul din Bagdad". Misiunea pe care și-a asumat-o în ciuda tabuurilor și a pericolelor, este să le arate și altor tineri „lumina ateismului".

Tânărul a cercetat de mic Coranul și a descoperit că este la fel ca alte încă 1.100 de religii care susţin că deţin adevărul absolut. Așadar, inginerul de 22 de ani a hotărât că cel mai bine este să fii ateu, un lucru pe care l-a mărturisit și părinţilor, cât și prietenilor.

Mai mult decât atât, a reușit să își convertească și fratele, după ce i-a dat să citească niște cărţi și au purtat mai multe discuţii despre știinţă și filozofie și chiar și o mare parte dintre prietenii săi sunt acum atei, scrie Mariwan Salihi, care a stat de vorbă cu el, pentru publicaţia YourMiddleEast.

Părinţii săi îi respectă alegerea, deși pentru ei este o durere ce nu poate fi alinată. Alţi tineri însă trebuie să își ascundă alegere de părinţi, prieteni sau cunoștinţe, pentru că nu puţini s-ar răzbuna pentru așa ceva.

Într-o ţară unde nu s-a mai organizat un recensământ în ultimii 30 de ani, cele mai recente sonjade arată că procentul de 95% de irakieni care aparţin religiei majoritare, este acum mai mic. Un sondaj din aprilie 2011, realizat de către fosta agenţie de știri Aknews, arată că întrebaţi dacă cred în Dumnezeu 67% dintre irakieni au răspuns „da", 21% – „probabil că da", 4%- „probabil că nu", 7%- „nu" și 1%- „niciun răspuns".

După spusele lui Nawaf Al-Kaabi, un student de 23 de ani din sudul Irakului, numărul ateilor ar putea fi de fapt mult mai mare decât apare în sondaj. „Noua generaţie s-a săturat de politicieni și extremiști religioși care sunt responsabili pentru perpetuarea conflictelor sectare din ţară. Tinerii călătoresc, citesc, se uită la tv, sunt conectaţi la internet și cu atât de multe lucruri în lume… au devenit sceptici în ceea ce privește propria religie," spune el.

Se pare că regiunea Kurdistanului ar fi cea mai liberală, unde tinerii simt că au libertate pentru a-și exprima părerile și opţiunile. Ferit de violenţele sectare, Kurdistanul este portretizat cu un loc tolerant, care funcţionează după un sistem semi-secular.