Cea mai longevivă supravieţuitoare a Holocaustului și-a încheiat povestea la 110 ani

212

Alice Herz-Sommer, considerată cea mai longevivă supravieţuitoare a Holocaustului, a murit la vârsta de 110 ani, lăsând în urma ei povestea emoţionantă a unei vieţi salvate prin muzică și inspiraţie născută dintr-o bunătate fără margini.

„Alice Sommer a murit liniștită în această dimineaţă, înconjurată de familie. S-au scris multe despre ea, dar pentru aceia dintre noi care am cunoscut-o bine, ea a fost draga noastră «Gigi». Ne-a iubit, a râs cu noi și a iubit muzica alături de noi. A fost o inspiraţie, iar lumea noastră va fi semnificativ mai săracă fără ea alături de noi", este anunţul făcut dumincă de nepotul lui Alice Sommer, Ariel, citat de Reuters.

Viaţa lui Alice Sommer este povestea unei existenţe dureroase și chinuite. Muzica a fost cea care i-a alinat suferinţa atunci când moartea i-a furat, pe rând, pe cei dragi ei. Originară din Praga și născută într-o familie de evrei, ea și-a pierdut mama și soţul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Împreună cu fiul ei, Raphael, de numai șase ani, a ajuns în lagărul de la Theresienstadt, unde și-a petrecut doi ani din viaţă.

Ceea ce a ţinut-o în viaţă acolo a fost talentul remarcabil și dragostea imensă pentru muzică. Iar măiestria cu care cânta la pian a alinat, măcar pentru o scurtă vreme, durerea deţinuţilor care îi împărtășeau suferinţele. „Muzica a încurajat inimile multor prizonieri, chiar dacă numai temporar. Retrospectiv, sunt sigur că a fost muzica cea care a consolidat optimismul meu înnăscut și a salvat viaţa mea şi a fiului meu. A fost hrana noastră, a hrănit literalmente sufletele noastre și ne-a ferit de ură. Acolo, în cele mai întunecate colţuri ale lumii, a îndepărtat temerile noastre şi ne-a amintit de frumuseţea din jurul nostru", mărturisește Alice Sommer.

Chiar dacă experienţa sa de viaţă a fost cumplită, Alice Sommer a privit mereu în trecut cu seninătate și fără un strop de ură sau regret. „Cred că sunt ultimele mele zile, dar nu prea contează, pentru că am avut o viaţă atât de frumoasă. Iar viaţa e frumoasă, dragostea este frumoasă, natura și muzica sunt frumoase. Tot ceea ce experimentăm este un dar pe care ar trebui să îl preţuim și să îl transmitem celor pe care îi iubim", spunea Alice Sommer.

Cu toate că i-a pierdut pe oamenii la care a ţinut enorm și a trăit clipe de coșmar multă vreme, și-a păstrat optimismul și o privire pozitivă asupra vieţii. „Am trecut prin multe războaie și am pierdut totul de multe ori — inclusiv pe soţul meu, mama mea și pe iubitul meu fiu. Și totuși, viaţa este frumoasă și am atât de multe lucruri de învăţat și de care să mă bucur. Nu am loc și nici timp pentru pesimism sau ură."

Într-un interviu acordat cu trei săptămâni înainte de aniversarea a 108 ani de viaţă, ea a fost întrebată dacă nu îi urăște pe cei care au expus-o durerii cumplite în timpul vieţii sale. Răspunsul ei surprinde prin simplitate și prin bunătatea sa nemărginită: „Niciodată nu urăsc. Cu toţii suntem uneori buni, alteori răi."

Viaţa longevivă și experienţele au învăţat-o câteva lecţii pe care le-a împărtășit într-un material realizat de Allegro Films. „În primul rând, îi sunt recunoscătoare mamei mele că ne-a insuflat (eram cinci copii) să învăţăm. Să știm, aceasta este baza. Iar apoi, să fim recunoscători pentru tot", indiferent de dimensiunea unui lucru, chiar și pentru oportunitatea de a vedea soarele, un zâmbet sau dovada unei „virtuţi frumoase". În doar câteva cuvinte, Alice Sonner a adunat toată bunătatea, înţelepciunea și optimismul ei: „Totul este un dar."

Povestea emoţionantă și inspiraţională a celei mai longevive supravieţuitoare a Holocaustului a fost adunată în paginile unor cărţi precum A Garden of Eden in Hell sau A Century of Wisdom: Lessons from the Life of Alice Herz-Sommer, the World's Oldest Living Holocaust Survivor. De asemenea, un scurt documentar despre viaţa ei, intitulat „The Lady in Number 6: Music Saved My Life", este nominalizat la Oscar anul acesta.

Foto: Alice Herz-Sonner – Allegro Films / captură YouTube